Сепаратисти агітували за фейкову «Запорізьку народну республіку»

15:51, 09.07.2020
Сепаратисти агітували за фейкову «Запорізьку народну республіку»

Розпочато кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 110

У Запоріжжі Служба безпеки України припинила діяльність групи сепаратистів, які в інтересах ворожих спецслужб розхитували ситуацію в регіоні та пропагували ідеї "руської весни".

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

 

Зловмисники входили до складу одного з проросійських радикальних рухів, що діють на території нашої країни, послідовники якого виступають за відокремлення південно-східних регіонів для створення підконтрольних РФ псевдореспублік.

 

За даними слідства, після невдалої спроби захоплення влади у Запоріжжі навесні 2014 учасники групи виїхали до окупованого російськими гібридними військами Луганська.

 

Там вони займалися облаштуванням укріплень навколо захоплених бойовиками адміністративних будівель, а пізніше почали співпрацю з представниками силового блоку терористичних організацій «Л/ДНР».

 

Повернувшись до Запоріжжя, сепаратисти повинні були за завданням своїх кураторів чекати подальших вказівок, пов’язаних з підривною діяльностю і нагнітанням обстановки у регіоні.

 

«Напередодні державних свят зловмисники поширювали у місті деструктивні матеріали із закликами до повалення конституційного ладу, насильницької федералізації і створення фейкової «Запорізької народної республіки», — розповіли у СБУ.

 

Під час обшуків у учасників групи оперативники вилучили нагрудні знаки так званих «Л/ДНР» і РФ, військову амуніцію, а також сепаратистську і комуністичну символіку.