Замість «вічного» — черговий ТРЦ: у Києві хочуть закрити легендарний книжковий ринок на Почайній

10.07.2020
Замість «вічного» — черговий ТРЦ: у Києві хочуть закрити легендарний книжковий ринок на Почайній

Однією зі столичних візитних карток є знаменитий книжковий ринок біля метро «Почайна», до декомунізації - «Петрівка».

Кожне місто має свої візитнi картки. Однією зі столичних є знаменитий книжковий ринок біля метро «Почайна», яка до декомунізації була «Петрівка». 
 
Літературу там кожен може знайти, без перебільшення, на будь-який смак. Утім уже близько півроку над книжковим ринком нависла загроза закриття. 
 
Днями приватні підприємці, які там працюють, влаштували акцію протесту на базарі, пояснюючи свої радикальні дії тим, що їм оголосили про виселення й обов’язковий переїзд на околицю міста — у напрямку ангару за станцією метро «Лісова».
 
А на немалій площі культового книжкового ринку, де працювали понад тисяча людей, планують звести черговий торговельно-розважальний центр.
 
Тривожні дзвіночки щодо долі книжкового ринку пролунали киянам ще минулої осені, адже саме тоді Департамент містобудування та архітектури КМДА опублікував дозвіл на проєкт ТРЦ на місці, де розташована нині мекка книгоманів.
 
Тож ТРЦ iз висотністю до дев’яти поверхів, за попередніми планами, вже найближчим часом може з’явитися на вул. Вербова, 21, 23 на площі понад гектар.
 
А зацікавився ділянкою книжкового ринку мільйонер Вагіф Алієв, власник ТРЦ Blockbuster Mall. Окрім наступу на книгу, можна говорити ще й про небезпеку для метрополітену.
 
Удруге з початку місяця на акцію протесту кияни зібралися 7 липня — біля магазину «Букініст». Напередодні киянка Наталя Маринченко, закликаючи киян долучатися до захисту книжкового ринку, написала у «Фейсбуці»: «Алієв погрожує бульдозерами зрівняти всі книжкові ряди, якщо йому будуть заважати. Давайте покажемо, що ми любимо читати книги, а якщо щось піде за іншим сценарієм, то бульдозери гарно палатимуть разом iз шинами».
 
Перед акцією представники ринку зустрілися з міським головою Віталієм Кличком, який запевнив, що у міста... немає жодних документів, котрі б дозволяли забудову «Петрівки».
 
За його словами, наразі готується звернення до правоохоронних органів, щоб з’ясувати, звідки шириться така інформація. Мер-боксер обіцяє, що книжковому ринку бути. Чого не скажеш перед ви­борами... 
 
Побоювання приватних підприємців та орендарів книжкового ринку можна зрозуміти, адже це їхні робочі місця, яких понад тисяча. До того ж минулоріч відбулася реконструкція книжкового ринку, яку вони співфінансували, вклавши в неї свої чималенькі гроші (від 3 до 50 тис. доларів). Тоді адміністрація ринку запевнила, що ніхто нікого не буде виганяти.
 
Як розповів засновник фонду «Культурні інновації», підприємець Владислав Трубіцин, нині ринок закривають. «Є рішення Київради 2004 року щодо ділянки землі під книжковим ринком.
 
Рішення, яке ми громадою, за допомогою юристів та депутатів, будемо оскаржувати й у порядку громадської ініціативи запропонуємо Київраді розглянути повторно.
 
Хочу наголосити, що змінити ситуацію колектив знаменитого книжкового ринку намагатиметься тільки законними методами».