Восени через п'ять років після пожежі відкриють Черкаський драмтеатр

08.07.2020
Восени через п'ять років після пожежі відкриють Черкаський драмтеатр

Черкащани 5 років чекають відкриття театру. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У липні 5 років тому згорів Черкаський академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка.
 
 
Пожежа була такою масштабною, що навіть впала стеля будівлі. 
 
 
Відтоді в театрі триває капітальний ремонт. Наразі він вийшов на фінішну пряму — йдуть завершальні роботи з ремонту та обладнання сцени, повідомляють у Черкаській ОДА.
 
Спочатку після пожежі в театрі провели аварійно-відновлювальні роботи вартістю у понад 22 млн грн, розповідає перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Ляшов. Поновили дах, зробили піддашшя, повністю відновили фойє на всіх трьох поверхах, підвал, глядацьку залу. Обійшлися всі ці роботи ще у 100 млн грн. 
 
«Сьогодні ставимо перед собою досить амбітну ціль — цього року обов’язково закінчити реалізацію другої черги ремонту в театрі», — каже Дмитро Ляшов. За його словами, вже відбулися тендерні процедури. Уже цього тижня, коли буде підписано договір генерального підряду, завершальні роботи стартують. 
 
«Вони сконцентровані саме на коробці сцени: відновленні поворотного механізму, штахетного господарства, влаштуванні нового планшету сцени та її одягу, придбанні та встановленні сучасного обладнання для звуку й освітлення», — веде далі перший заступник голови Черкаської ОДА. 
 
Він каже, що на ці роботи буде спрямовано половину виділених коштів на другу чергу. Загалом на рік передбачено 60 млн грн. Зокрема, з Держфонду регіонального розвитку — 35,5 млн грн, з обласного — 6,4 млн грн та 8 млн грн субвенції з міського бюджету Черкас. Обласний центр спрямує кошти безпосередньо на облаштування театральної площі.
 
Як наголошує директор театру Петро Ластівка, дуже важливо дотриматися технологічності при ремонті та облаштуванні сцени, аби вистави потім проходили на високому рівні. Для цього драмтеатр отримає сучасне обладнання, необхідне та достатнє для того, щоб реалізувати свої творчі задуми. Частину з необхідного, вартістю 6,5 млн грн, купили ще два роки тому.
 
«Раніше ми придбали сучасні пульт звукорежисера та пульт художника з освітлення, а також деяке світлове та звукове обладнання», — уточнює Петро Ластівка.