У Києві презентують міжконтинентальний марафон вшанування Володимира Івасюка

07.07.2020
У Києві презентують міжконтинентальний марафон вшанування Володимира Івасюка

Пісні Володимира Івасюка вічні. (Архівне фото.)

Кількаметрове багаття, вбрані у вишиванки дівчата, величний Дніпро, вінки, свічки та інші атрибути сакральної ночі, а ще незчисленна енергія кращих виконавців — так у ніч на Івана Купала презентують у Києві Благодійний онлайн-марафон світового українства, присвячений 50-річчю пісні Володимира Івасюка «Червона рута».
 
 
Саме в 2020-му виповнюється півстоліття від створення та першого виконання твору зі словами «Червону руту не шукай вечорами», автором якої був легендарний Володимир Івасюк. Відтоді ця пісня стала однією з найпопулярніших у світі, без перебільшення — одним із символів України. 
 
 
«Червону руту» та «Водограй» талановитий уродженець міста Кіцмань Чернівецької області склав у 1970-му. 13 вересня того року вперше виконав з Оленою Кузнецовою на Театральній площі Чернівців у прямому ефірі передачі «Камертон доброго настрою». Путівку в довге життя пісням дав ансамбль «Смерічка», солістами якого були Назарій Яремчук і Василь Зінкевич. 
 
А 18 травня 1979-го Володимира Івасюка знайшли повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційній версії про самогубство ніхто не повірив. Похорон митця перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.
 
Бо це було вбивство руками КДБ. Адже Володимир Івасюк став популярним, а тому особливо небезпечним для радянської системи виразником української ідеї. Він був унікальним мелодистом, «українським Полом Маккартні», але масштабування такого митця-українця не входило в плани службістів і функціонерів, які «ростили» єдиний народ СРСР.
 
Благодійний онлайн марафон вшанування феномену Володимира Івасюка і «Червоної рути», який готують представники культури і медіа України, Канади, США, Австралії, Польщі, Португалії, Італії, Німеччини та інших країн, пройде у жовтні 2020 року. Підтриманий Світовим конгресом українців та організований агенцією PRO Production Ukraine і «5-м каналом», він транслюватиметься в інтернеті й об’єднає всі континенти.
 
Марафон організований новоствореним Фондом імені Володимира Івасюка, загальна діяльність якого полягатиме в підтримці сучасної української пісні шляхом ініціювання та донації музичних явищ та подій, які сприятимуть розвитку та модернізації української автентичної музики, констатує керівниця прес-служби проєкту Ольга Стельмашевська.
 
Першою метою Фонду є створення онлайн-музею митця, як системоформуючої платформи, де можна буде здійснити VR-екскурсію знаковими місцями життя і творчості композитора у Кіцмані, Чернівцях, Львові та Києві.
 
Для цього будуть здійснені кіноекспедиції. Онлайн-архів Володимира Івасюка представить всі існуючі медіафайли і доповниться новими.
 
У розділі «Володимир Івасюк сьогодні» будуть постійно оновлюватись аудіовізуальні матеріали — нові записи, кліпи пісень, репортажі та сюжети з концертів, фестивалів у всьому світі. Таким чином популяризація творчості Володимира Івасюка буде збільшуватись на постійній основі.
 
Частиною марафону стане проєкт триб’ют-концерту пісень Володимира Івасюка. Кавери відомих всім шлягерів виконуватимуть зірки української сцени в супроводі Київського симфонічного оркестру Kyiv Fantastic Orchestra.
 
Кожний виконавець не обмежуватиметься винятково оркестровкою — навпаки, можливі та вітаються експерименти з додатковими інструментами та музикантами. Аранжувальником та музичним спiвпродюсером проєкту виступить Мілош Єліч. Звуковою інсталяцією та онлайн-міксом керуватиме Сергій Круценко. Автор ідеї, режисер і продюсер проєкту Сергій Проскурня.
 
До марафону долучаються, зокрема, Катя Chilly, «Мандри», Yurcash / Юркеш, Kozak System, «Один в каное», ТНМК, Марічка Бурмака, сестри Тельнюк, Олег Винник, Ірина Федишин, Андрій Хливнюк, Валерій Харчишин, Дмитро Шуров Pianoбой, Тарас Тополя, Оксана Муха, Анжеліка Рудницька, Тарас Чубай, Alyosha, Альона Альо­на, Святослав Вакарчук.