Унаслідок обстрілу окупантів Зайцевого з мінометів загинула 80-річна жінка

07.07.2020
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації, їхні найманці та посіпаки 54 рази порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями артилерійськi системи калібру 122 мм, міномети калібру 120 та 82 мм, а також гранатомети різних систем, у тому числі й станкові протитанкові гранатомети, великокаліберні кулемети, снайперську та стрілецьку зброю. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник відкривав вогонь по українських захисниках поблизу Мар’їнки, Широкиного, Павлополя, Новотроїцького, Гнутового, Верхньоторецького, Невельського, Водяного, Кам’янки, Старогнатівки, Пісок. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» загарбники обстріляли наших захисників біля Хутору Вільного, Оріхового, Новотошківського, Новгородського, Зайцевого, Південного, Катеринівки, Залізного, Шумів, Попасної, Луганського, Новоолександрівки, Пищевика.
 
Унаслідок ворожих обстрілів за згаданий період два українськi військовослужбовці отримали поранення. 
 
Окупанти не лише цілили в бік наших позицій, а й цинічно обстріляли прифронтові населені пункти, де продовжують проживати цивільні особи. На жаль, унаслідок підступних дій загарбників є жертва серед мирного населення.
 
Збройні формування Російської Федерації на світанку 3 липня відкрили вогонь і по населеному пункту Зайцеве (Жованка). Внаслідок обстрілу з мінометів 82-го калібру загинула 80-річна місцева мешканка Бихова Олена Іванівна.
 
Представники гуманітарної місії «Пролісок», які допомагали жінці в скрутні часи, повідомили, що розрив мінометної міни стався в повітрі близько 6-ї ранку, коли Олена Іванівна була на городі. За інформацією джерел «УМ», вона на адреналіні ще повернулася на подвір’я, встигла покликати на допомогу. На жаль, унаслідок численних мінно-вибухових поранень жінка померла від втрати крові ще до приїзду евакуаційного транспорту.
 
Під час обстрілу Авдіївки противник однією з мін зруйнував дачний будинок, а від пожежі, яка виникла, загорілася ще й сусідська будівля. На щастя, тут обійшлося без жертв.
 
Наші воїни оперативно застосували штатне озброєння та чітко дали зрозуміти окупантам, що їхня злочинна діяльність не залишиться безкарною. За даними розвідки, за цей період наші оборонці знищили п’ятьох i поранили щонайменше шістьох загарбників.
 
Також стало відомо, що серед втрат противника — троє загиблих i двоє поранених під час розриву міномета на окупованій території Луганщини. Інцидент відбувся під час занять iз бойової підготовки на виконання практичних вправ стрільб у районі населеного пункту Жолобок у Попаснянському районі на Луганщині. При цьому вогонь вели по позиціях українських військових.
 
«Унаслідок грубого порушення заходів безпеки під час експлуатації озброєння і військової техніки та слабку навченість особового складу розрахунок одного з мінометів калібру 82 мм здійснив подвійне заряджання, відбувся його розрив», — зазначили у розвідці ООС.
 
Нагадаємо, за даними розвідки ООС, у червні було знищено понад 40 окупантів i п’ять одиниць ворожої техніки.