Секретар РНБО Данілов не уявляє вибори в ОРДЛО зараз

12:01, 06.07.2020
Секретар РНБО Данілов не уявляє вибори в ОРДЛО зараз

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов. (Фото УП)

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов не уявляє проведення виборів на окупованій частині Донбасу (так звані ОРДЛО) без українського прапору і не за українським законодавством.

 

За його словами вибори там рано чи пізно відбудуться, але лише за українським законодавством, за участю української Центральної виборчої комісії, українських партій та засобів масової інформації.

 

Як передає «Україна молода», про це Олексій Данілов заявив в інтерв’ю «Українській правді», оприлюдненому в понеділок.

 

«Що стосується виборів на Донбасі — мають відбутися певні умови, щоб вони там відбулися. На сьогодні я не бачу, як там можуть відбуватися вибори. Якщо будуть якісь зміни, якісь процеси, рано чи пізно там будуть вибори відбуватися», — заявив секретар РНБО.

 

За його словами, вибори мають відбуватися на українській території, а над виборчою дільницею має бути український прапор. Також мають бути українські засоби масової інформації та політичні сили.

 

«Вони (вибори — ред.) мають відбуватися за українським законодавством, за українською Конституцією, і українська Центральна виборча комісія має їх там проводити. Поки що мені складно уявити такі умови», — наголосив посадовець в інтерв'ю "УП".

 

Пан Данілов зазначив, що зараз робочі групи в межах мінського на нормандського процесів працюють над цим питанням, водночас «є межі, через які Україна ніколи не переходитиме».

 

Нагадаємо, у вересні 2019 року в Міністерстві закордонних справ України запевнили, що місцеві вибори на окупованій частині Донбасу неможливі «під дулом автоматів» — вони повинні відбутися за українським законодавством. Такі ж умови раніше назвав президент Володимир Зеленський.

 

Згідно з чинним законодавством, місцеві вибори мають відбутись в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень, тобто 25 жовтня 2020 року. Пройти вони мають одночасно на всій території країни — виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.

 

Днями стало відомо, що Москва на переговорах наполягає на якнайшвидшому правовому визначенні статусу ОРДЛО та представленні проєкту змін до української Конституції до 6 липня.