Відставка Смолія не обвалить гривню – Гетманцев

15:25, 02.07.2020
Відставка Смолія не обвалить гривню – Гетманцев

Данило Гетманцев не бачить загрози для курсу гривні після відставки голови НБУ.

Голова Комітету Верховної Ради із питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев не бачить загроз для співпраці з МВФ та для курсу гривні після заяви про відставку голови Нацбанку Якова Смолія.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це пан Гетманцев сказав журналістам у Раді в четвер.

 

"Якщо говорити про перспективи меморандуму з Міжнародним валютним фондом, я не бачу особливих загроз ані для меморандуму з Міжнародним валютним фондом, ані для курсу гривні, бо вже "розганяють зраду" навколо того, що завтра у нас буде курс по 30, 40, 50 гривень, в кого наскільки фантазії вистачає. Я переконаний, що ринки сприймуть цю новину, цю подію спокійно, бо ніхто не відмовляється від того курсу на макроекономічну фінансову стабільність, який веде Національний банк", - сказав пан Гетманцев.

 

Депутат також підкреслив, що меморандум з МВФ підписують чотири посадові особи  від імені тих органів, які вони очолюють.

 

"Якщо посадова особа змінюється, то, відповідно, зобов'язання наслідуються наступником", - зауважив Гетманцев.

 

Обранець також передбачає, що, вочевидь, МВФ "не буде радіти" рішенню Смолія про відставку.

 

"Якщо говорити про позицію Міжнародного валютного фонду, вочевидь, вони не будуть радіти такому рішенню Смолія. Але я хочу підкреслити, що це є рішення голови Національного банку, на яке ми повинні адекватно відреагувати. Ми не маємо можливості не відреагувати на це рішення і повинні прийняти відповідні заходи на його виконання", - сказав Гетманцев.

 

Як повідомляла «УМ», 1 липня голова Нацбанку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск".

 

П’ятий президент Петро Порошенко та партія "Європейська солідарність" закликають  президента Володимира Зеленського відкликати подання постанови про звільнення голови Національного банку Якова Смолія.