Відставка голови НБУ: «Велика сімка» попереджає про крок назад

08:35, 02.07.2020
Відставка голови НБУ: «Велика сімка» попереджає про крок назад

Яків Смолій заявив про політичний тиск. (Фото НБУ)

Посли держав "Великої сімки" в Україні відреагували на заяву голови Нацбанку Якова Смолія про відставку, яку він передав президенту Зеленському у середу ввечері.

 

На думку дипломатів, заява Смолія може свідчити про підрив незалежності інституції НБУ, що «може стати великим кроком назад».

 

Як передає «Україна молода», відповідний допис розміщено у Twitter на сторінці «Посли G7 за реформи в Україні».

 

«Незалежний Нацбанк - фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й врятувало збанкрутілий банківський сектор», - йдеться в повідомленні.

 

Зазначається, що підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України та їх підтримку.

 

Як повідомляла «УМ», голова Національного банку України Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням, але й через "систематичний політичний тиск".

 

Тоді як в Офісі президента України запевнили, що правління Нацбанку буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності.

 

Члени Правління Національного банку відреагували на відставку голови НБУ Якова Смолія та закликали президента, уряд та політиків дати можливість НБУ виконувати свої функції.

 

Раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року.