Більшість українців вважають переслідування Порошенка справедливим – опитування

17:26, 29.06.2020
Більшість українців вважають переслідування Порошенка справедливим – опитування

етра Порошенка можуть відправити у в'язницю через так звану "справа Семочка".

Більшість українців вважають, що розслідування кримінальних справ проти п'ятого президента Петра Порошенка є справедливим. Водночас третина громадян вважають, що влада переслідує його.

 

Опитування КМІС провели з 20 по 23 червня методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Під час опитування проведено було проведено 2 000 інтерв'ю.

 

Учасникам опитування поставили два питання:

- чи розслідування кримінальних справ проти Порошенка є покаранням за порушення ним закону і боротьбою за справедливість,

- або ж це політичне переслідування п'ятого президента чинною владою.

 

51% українців обрали перший варіант, 30% – другий, 19% зазначили, що їм важко відповісти на це питання.

 

Вибірка опитування є репрезентативною для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – анексований Крим та ОРДЛО.

 

Як повідомляла УМ, Петра Порошенка можуть відправити у в'язницю через так звану "справа Семочка". П'ятого президента звинувачують у зловживаннях. Мовляв, спеціально для Сергія Семочка і його призначення було створено посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки

 

Скандально відомий суддя Печерського суду Києва Сергій Вовк відклав розгляд питання про обрання запобіжного заходу Петру Порошенку до 1 липня.

 

Авторитетні міжнародні організації, низка впливових світових політиків, українські громадські діячі, активісти та медіа закликають президента Володимира Зеленського припинити політичні переслідування Порошенка.

 

Водночас, стало відомо, що проти Порошенка вже відкрито 27 (!) кримінальних проваджень: одна з останніх справ порушена "за розпалювання релігійної ворожнечі" у зв'язку з отриманням Томосу про автокефалію ПЦУ.