Меркель і Зеленський обговорили відновлення миру на Донбасі

18:29, 05.06.2020
Меркель і Зеленський обговорили відновлення миру на Донбасі

Зеленський вважає, що візит до Берліна української делегації був дуже змістовний і дасть поштовх Нормандському формату.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову у п’ятницю ввечері. Лідери держав обговорили, зокрема, питання відновлення миру на Донбасі.

 

Серед іншого, пані Меркель підтримала зміни в роботі Тристоронньої контактної групи, ініційовані Україною.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляє Офіс президента.

 

Сторони обговорили результати зустрічі міністрів закордонних справ України та Німеччини у Берліні 2 червня й наголосили на високому рівні «взаєморозуміння української та німецької сторін щодо ключових підходів до мирного врегулювання».

 

На думку Зеленського, це був дуже змістовний візит, який дасть поштовх Нормандському формату.

 

Також Зеленський підтвердив налаштованість на максимальну координацію зусиль із партнерами — Німеччиною та Францією — в питаннях мирного врегулювання на Донбасі. Меркель, своєю чергою, заявила про підтримку змін у роботі Тристоронньої контактної групи, ініційованих Україною.

 

Серед інших питань, обговорених між лідерами, була співпраця країн щодо протидії пандемії коронавірусу, фінансово-економічні відносини, а також позиція Німеччини щодо неприпустимості повернення Росії до «Великої сімки».

 

Як зазначив посол України в Німеччині Андрій Мельник, це вже одинадцята за ліком розмова Зеленського й Меркель: «Із жодним іншим главою іноземної держави керівник німецького уряду так часто не спілкувалася!».

 

Нагадаємо, 5 травня президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації, що представлятиме Україну у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Делегацію очолив другий президент України Леонід Кучма, а її статус підвищився: до неї увійшли чинні міністри й народні депутати.

 

Глава Офісу президента Андрій Єрмак тоді зазначав, що Україна очікує від Росії відповідних кроків щодо підвищення статусу делегацій. Пізніше він додав, що на наступній зустрічі ТКГ Україна представить групу представників окремих районів Донецької та Луганської областей, до якої зокрема входитимуть переселенці.