«Посередники» з Одеси та Києва продавали харків’янам можливість стати високопосадовцями

05.06.2020
Харківський ресторан «Ла Страда» днями став місцем, де розігралася справжня детективна історія.
 
Тут правоохоронці затримали двох кримінальних «гастролерів», які приїхали продавати харків’янам високі державні посади.
 
Як повідомив прессекретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко, за крісло голови облдержадміністрації вони загалом запросили мільйон доларів, а за посаду очільника податкової інспекції — 100 тисяч у.о.
 
Посередники представилися посадовими особами чинної влади, запевнивши, що мають «своїх» людей у Верховній Раді, Кабміні та правоохоронних органах. Для того, аби запустити процес, бажаючі повинні були сплатити аванс у розмірі, відповідно, 150 і 60 тисяч доларів. «Гастролерів» затримали якраз у момент передачі вказаних сум.
 
Цей шахрайський дует із багатим «послужним» списком потрапив до рук правоохоронців невипадково. Восени минулого року вони «продали» одній із жительок Харкова можливість отримати депутатський мандат на довиборах до Верховної Ради по округу №179.
 
За цю послугу жінка заплатила аванс у розмірі 60 тисяч доларів, але перемогу тоді отримала інша кандидатка. Наприкінці квітня ошукана харків’янка поїхала до Києва, аби повернути свої гроші.
 
Але натомість «лобісти» запропонували чоловікові, що її супроводжував, обійняти посаду голови облдержадміністрації. Як аванс погодилися взяти ту ж суму, що вже отримали за депутатський мандант. Удруге афера не спрацювала, оскільки потерпіла написала заяву до поліції.
 
За свою «підприємливість» шахраї можуть бути засуджені до 12 років позбавлення волі. Наразі правоохоронці проводять обшуки у Харкові, Києві та Одесі за місцем проживання, роботи та орендованих приміщень фігурантів резонансної справи. ЗМІ також повідомили ім’я одного із затриманих чоловіків.
 
Ідеться про 68-річного Василя Собченка, який у радянські часи працював у міліції, а потім очолив державну комерційно-виробничу фірму «Тайга», що спеціалізувалася на заготівлі та продажу лісоматеріалів. Підприємство також тривалий час заробляло кошти будівництвом різних об’єктів на півночі Росії.
 
У 2007 році пан Собченко планував балотуватися до Верховної Ради від БЮТ, але з якихось причин не пройшов реєстрацію. Чоловік має звання заслуженого будівельника України. 
 
У партії «Слуга народу» вже прокоментували харківський варіант роздачі хлібних місць.
 
«Сьогоднішня новина про «продаж» крісла голови Харківської ОДА за мільйон доларів — свідчення того, що дехто так і не зрозумів головного: в Україні вже рік, як нова влада, і торгівля посадами залишилася в минулому, — повідомив перший заступник голови офісу президента Сергій Трофимов.
 
— Ми змінили не лише багатьох людей у владі, а й сам принцип влади, її якість. Крісло голови ОДА купити неможливо. Його можна лише заслужити своєю репутацією, реальними справами, турботою про людей».
 
Правда, якщо вірити президенту Володимиру Зеленському, в країні зараз настав великий кадровий голод. Можливо, саме тому шахраї взялися торгувати фактично повітрям.