Нова система автофіксації порушень ПДР виявила масове перевищення швидкості

05.06.2020
Нова система автофіксації порушень ПДР виявила масове перевищення швидкості

«Всевидяче око». (Фото з сайта 112.ua.)

Початок літа для українських автолюбителів став переломним — 1 червня було запущено систему автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху.
 
 
І хоча поки що вона працює лише в Києві та області, але невдовзі таке нововведення запровадять на території всієї України.
 
 
На дорогах Києва та області запрацювали 20 і 25 камер відповідно, i вони вимірюють швидкісний режим руху авто та в разі виявлення правопорушення автоматично його фіксують. 
 
За перші два дні роботи системи автофіксації порушень ПДР було зафіксовано... понад 100 тис. випадків перевищення швидкості. Як заявив на брифінгу в середу заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко:
 
«Водії не зможуть тепер безкарно перевищувати швидкість. Нашими камерами зафіксовано в перший день 76 фактів, коли люди їздили на швидкості понад  170 км/год. «Рекордсмен» поставив рекорд у 210 км/год. Ці порушники будуть у нас на особливому контролі, вони сплачуватимуть штрафи, i ми будемо контролювати отримання листів і саме цими людьми».
 
У свою чергу, міністр інфраструктури України Владислав Криклій повідомив, що систему відеофіксації порушення ПДР розміщено на тих ділянках, де трапляється найбільше ДТП. Також міністр анонсував, що незабаром ще п’ять КАФів встановлять у Львівській області, а загалом у планах Мінінфраструктури — до кінця цього року запустити щонайменше 220 КАФів.
 
І хоч наразі камери фіксуватимуть тільки перевищення швидкості автомобілів (персональні дані правопорушника поліцейський встановлюватиме з відповідних реєстрів МВС і Мін’юсту), проте вже у найближчому майбутньому автоматично фіксуватимуть такі порушення, як проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху, порушення правил зупинки та стоянки, заборона рухатися смугою для транспорту, тротуарами чи пішохідними доріжками, а також виїзд на смугу зустрічного руху.
 
На сьогодні штраф за перевищення встановлених обмежень швидкості руху на понад 20 км/год, але не більше, ніж на 50 км/год, становить 255 грн, а за перевищення встановлених обмежень швидкості руху на понад 50 км/год — 510 грн.
 
Передбачено й «знижки» для горе-водіїв: штраф зменшується наполовину, якщо його сплачено впродовж десяти банківських днів із моменту отримання постанови.
 
Якщо ж у автолюбителя виникнуть питання щодо автофіксації, то він може звернутися в один iз підрозділів ДПП, перелік адрес яких є за посиланням: https://bit.ly/2ZWVfOy. Реквізити оплати штрафів можна знайти на https://bit.ly/2zF6Irh, а адреси камер фотовідеофіксації та дозволену швидкість руху — на https://bit.ly/2yUjFNq.