Україна не поступиться суверенітетом щодо Донбасу – Кулеба

09:53, 04.06.2020
Україна не поступиться суверенітетом щодо Донбасу – Кулеба

Міністри МЗС України і ФРН Дмитро Кулеба і Гайко Маас у Берліні 2 червня.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підбив підсумки переговорів української делегації з міністром МЗС Німеччини Гайко Маасом у Берліні у вівторок, 2 червня.

 

За його словами, українська делегація на зустрічах із німецькими партнерами у Берліні говорила про готовність до компромісів щодо місцевого самоврядування на Донбасі і неготовність поступатися суверенітетом, територією та державним устроєм України.

 

Як повідомляє «Україна молода», Дмитро Кулеба окреслив «Берлінські підсумки» на своїй сторінці у Facebook.

 

Зокрема, міністр МЗС України зазначив: «Ми пропонуємо Росії дуже просте рішення: ми ніколи не будемо перетинати наші червоні лінії, які є суверенітетом і контролем нашого кордону».

 

Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна ніколи не відмовиться від суверенного контролю над Донбасом або Кримом. На його думку, той факт, що українська делегація стала першою іноземною делегацією, яку прийняли в Берліні після початку пандемії коронавірусу, є «потужним сигналом з боку Німеччини».

 

«За цей день зустрічей ми змогли чітко донести до німецьких партнерів нашу позицію. Детально поінформували, чому "буксує" Мінськ. Яка реальна безпекова і гуманітарна ситуація на сході. Чому мирне врегулювання починається з безпеки. Врегулювання неможливе без компромісів. Але простір для них відкриється лише тоді, коли замовкне зброя», - наголошує очільник зовнішньополітичного відомства України.

 

І додає: «Oberste Priorität ist es dabei, einen dauerhaften und überprüfbaren Waffenstillstand umzusetzen». «Основним пріоритетом є впровадження тривалого та верифікованого припинення вогню». Важливо, що це пролунало саме від мого німецького колеги Гайко Мааса. Тобто наші погляди на принцип "Спершу безпека" збігаються».

 

На його думку, займаючи проактивну позицію і наполегливо висуваючи нові ініціативи, Україна наочно демонструє партнерам - Франції та Німеччині - свою конструктивність. Тим більш очевидним стає, що проблема - не в Україні.

 

«Водночас ми чітко заявляли: Україна не буде переходити червоні лінії свого суверенітету і територіальної цілісності. Ми не підемо на прямий діалог з окупаційними адміністраціями. Ми не підемо на вигадану Кремлем федералізацію. Ми не поступимося у питанні кордону, виводу російських військ, розформування окупаційних адміністрацій», - наголосив пан Кулеба.

 

І зауважив, що Україна з року в рік демонструє готовність йти на розумні компроміси у питанні особливостей місцевого самоврядування після повернення тимчасово окупованих територій до складу України. Втім, за його словами, «ми ніколи не підемо на жодні особливі статуси за російським сценарієм, з правом вето на загальнонаціональні рішення та іншими вимогами, які підривають наш суверенітет».

 

Пан Кулеба також назвав важливим досягненням "повернення на порядок денний наших переговорів питання тимчасово окупованого Криму" і українських політв’язнів у Криму та Росії.

 

В інтерв’ю німецьким ЗМІ під час візиту міністр сказав, що вірить у деокупацію та реінтеграцію і Донбасу, і Криму.

 

Як повідомляла «УМ», 2 червня українська делегація на чолі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою (у складі якої був і глава Офісу президента Андрій Єрмак) прибула до Берліна на переговори з главою МЗС Німеччини Гайко Маасом.

 

На порядку денному цього політичного візиту були деокупація Донбасу і Криму; підтримка Німеччиною реформ в Україні, зокрема медичної реформи; надання Україні статусу учасника Програми розширених можливостей НАТО; європейська інтеграція України під час головування Німеччини у Раді ЄС в другій половині 2020 року та низка інших питань.