Мінкульт пропонує Святослава Літинського на посаду мовного омбудсмена

17:23, 03.06.2020
Мінкульт пропонує Святослава Літинського на посаду мовного омбудсмена

Святослав Літинський – громадський діяч, відомий захисник української мови.

Відповідно до закону про державну мову, 6 листопада 2019 року в Україні створили Нацкомісію зі стандартів української мови. Серед її завдань – опрацювання та затвердження стандартів державної мови: правопис, стандарти термінології, підручники та посібники.

 

А також захист та популяризація української мови. Крім того, омбудсмену можна буде поскаржитися на порушення мовного закону.
 

Міністерство культури запропонувало Святослава Літинського на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

 

Як інформує УМ, про це пише DW.

 

“Так”, — відповів Святослав Літинський на запитання, чи правда, що Міністерство культури запропонувало його на посаду уповноваженого із захисту державної мови

 

Він зазначив, що згідно з процедурою — Кабмін отримує трьох кандидатів. Від омбудсмена, від Міністерства культури та від Міністерства Юстиції по одному кандидату. Далі одного з трьох обирає Кабінет міністрів.

 

“Власне, Міністерство культури оголосили було конкурс на добір кандидатів. І Міністерство юстиції оголосили конкурс. В Міністерстві юстиції подалося 12 кандидатів, в Міністерство культури подалося два кандидати. І от вчора на дев’яту годину було засідання комісії, там дев’ять людей було і вони викликали окремо кандидатів, питали про їхні документи, про розуміння посади. І врешті оголосили, що вони проголосували, вибрали мене і скеровують на Кабмін такі документи, подання мене, як їхнього кандидата”, — сказав Святослав Літинський.

 

За його словами, Міністерство юстиції має визначитись зі своїм кандидатом до 6-7 червня, тобто, впродовж 30 днів після того, як попередня уповноважена склала свої повноваження.

 

“Найбільший виклик організації роботи уповноваженого — це власне утворити державний орган — Секретаріат уповноваженого. Бо Секретаріат виконує всі функції і навіть виплачує заробітну плату уповноваженому. Відповідно, без секретаріату — це більш декларативна посада, яка теж, в принципі, має певну вагу. Але не може виконувати свої функції належно. Найважливіший план — це утворити цей орган, Секретаріат Уповноваженого. Для цього бракує постанови уряду, який би сказав: „Утворити секретаріат. Дозволити йому видавати власні накази“ і так далі”, — додав Святослав Літинський.

 

Святослав Літинський – громадський діяч, відомий захисник української мови. Він ініціював та виграв багато судових справ щодо використання української мови, зокрема щодо скасування російської мови як регіональної. 


Активіст судився з багатьма українськими політиками та чиновниками, які під час своїх виступів розмовляли іноземною мовою. Серед них і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.


Також він судиться за маркування побутової та електронної техніки, яку продають в Україні, українською мовою. А також з онлайн-магазинами з вимогами надавати інформацію українською мовою.


Літинський був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.

 

Як повідомляла УМ, 24 квітня мовний омбудсмен Тетяна Монахова подала у відставку, а 7 травня її звільнено