Пішоходів штрафуватимуть за порушення ПДР

12:25, 03.06.2020
Пішоходів штрафуватимуть за порушення ПДР

В Україні хочуть втричі підняти штрафи для пішоходів

Верховна Рада на своєму засіданні 3 червня ухвалила за основу законопроєкт номер 2697. Він передбачає штраф для пішоходів за порушення правил дорожнього руху.

 

Як інформує УМ, за цей законопроєкт проголосували 277 нардепів.

 

Проєктом закону пропонується внести зміни окремих статей Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема мовиться про підвищення розміру штрафу за порушення пішоходами ПДР, зокрема у випадку:

- якщо людина перебуває у стані сп'яніння;
- її дії призвели до створення аварійної ситуації.

 

Розмір штрафів встановлено таким чином: перехід проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортом, що наближається, а також ігнорування світлофорів карається штрафом у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 255 гривень.

 

За ті самі порушення, вчинені людиною, яка перебувають у стані сп'яніння пропонують встановити штраф в розмірі 510 гривень.

 

Раніше у більшості випадків пішохід, що порушив ПДР, відбувався лише попередженням. Однак, якщо провину таки доводили, то покарання було у рази меншим. До прикладу, перехід проїзної частини у невстановлених місцях карався штрафом у 51 гривню. Якщо ж людина перебувала у стані сп'яніння, то штраф становив 136 гривень.

 

Порушення правил дорожнього руху пішоходами фіксуватимуть камери, які вже встановили у Києві. Наразі систему відеофіксації порушення ПДР розміщено на тих ділянках, де трапляється найбільше ДТП. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, незабаром ще 5 камер встановлять у Львівській області. А загалом у планах Мінінфраструктури – до кінця 2020 року запустити щонайменше 220 таких камер.