Симон Петлюра: оприлюднено невідомі фото голови Директорії

08:30, 31.05.2020
Симон Петлюра: оприлюднено невідомі фото голови Директорії

Центральний державний архів відтворив фотографії Петлюри зроблені ймовірно у Кам'янці-Подільському в 1919 році.

Раніше невідомі широкому загалу світлини голови Директорії і головного отамана військ і флоту УНР Симона Петлюри оприлюднив Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

 

Науковці припускають, що фото ймовірно були зроблені під час перебування Петлюри в Кам'янці-Подільському в 1919 році. Адже тоді це місто стало останньою столицею УНР.

 

Як інформує «Україна молода», про нові світлини Петлюри повідомив Український інститут національної пам’яті.

 

«Нові світлини Симона Петлюри - Головного Отамана військ та флоту УНР оприлюднив Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (ЦДАВО). Фотонегативи із зображенням Симона Петлюри зберігаються в особистому фонді Івана Огієнка (Ф. 1871)», - йдеться у повідомленні УІНП.

 

 

Тепер фото Петлюри оцифровані і доступні для загального перегляду на сайті ЦДАВО.

 

 

Зауважимо, що достеменно відомо, що саме 16 листопада 1919 року Симон Петлюра перед від’їздом  прийняв Івана Огієнка, який залишався у Кам'янці-Подільському  головним уповноваженим від уряду УНР для зносин з польською владою.

 

Давши міністру-ректору необхідні вказівки, Петлюра на прощання зауважив: "Не знаю, що буде далі... Полякам не вірю, з ними писаної угоди немає, не дають... Бережіть Україну, як зможете".

 

 

Як повідомляла «УМ», 25 травня пам’ять Симона Петлюри традиційно вшанувало Посольство України у Франції.

 

Видатний державний діяч української історії, голова Директорії УНР та головний  отаман військ УНР Симон Петлюра 25 травня 1926 року був вбитий Саміїлом Шварцбардом в Парижі, на вулиці Расін, і був похований на цвинтарі Монпарнас.