США охопили масові безлади через смерть афроамериканця

11:59, 30.05.2020
США охопили масові безлади через смерть афроамериканця

Вночі 29 травня учасники масових протестів в Міннеаполісі підпалили відділення поліції.

29 травня одразу в кількох штатах США акції протесту, влаштовані через загибель у Міннеаполісі афроамериканця Джорджа Флойда, переросли у масові безлади. 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє CNN.

 

Протестувальники вийшли на вулиці в штатах Джорджія, Огайо, Міннесота, Нью-Йорк та в інших частинах США. У Атланті заворушення перетворилися на безлад. Активісти підпалили прапор США під центром CNN, трощили вітрини та кидали запалювальні речовини в авто.

Місцева поліція опинилася під серйозною загрозою, намагаючись не допустити подальших безладів. А мер Атланти, Кейша Ленс Боттомс назвала поведінку мітингувальників не протестами у дусі Мартіна Лютера Кінга, а "хаосом".

 

Сутички з поліцією також сталися в Брукліні, Нью-Йорк. Тисячі людей вийшли на Бруклін-арену з плакатами "Життя чорних має значення" та "Я не можу дихати" (останні слова Джорджа Флойда), а також із закликами припинити поліційне свавілля.

Протести в Коламбусі, штат Огайо також  переросли у свавілля. Кілька сотень розгніваних людей стали трощити магазини, будівлю законодавчих зборів штату та все, що попадало під руку.

 

Серед іншого, загострення ситуації спричинило введення закритого режиму в Білому домі. Лише о 21-й годині за місцевим часом Секретна служба дозволила відкрити вхід та вихід з робочої резиденції президента США.

Нагадаємо, загибель 46-річного Джорджа Флойда в Міннеаполісі викликала масові заворушення після появи відео його затримання. На записі видно, як поліцейські повалили Флойда і наділи на нього наручники, причому один з офіцерів навалився коліном йому на шию. Затриманий спочатку кілька разів каже, що не може дихати, а потім втрачає свідомість. Флойда госпіталізували, він помер в реанімації.

 

Вночі 29 травня учасники масових протестів в Міннеаполісі підпалили відділення поліції.