Онищенко має негайно залишити Німеччину

19:14, 28.05.2020
Онищенко має негайно залишити Німеччину

Олександр Онищенко оскаржив відмову у притулку у суді міста Оснабрюк.

Федеральне відомство міграції і біженців відмовило екснардепу, мільйонеру Олександру Онищенку у наданні політичного притулку у Німеччині ще на початку травня, коли він перебував у в’язниці Ольденбурга.

 

Відтак, після звільнення з тюрми, яке відбулося у середу, 27 травня, Онищенка закликали негайно залишити територію країни.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на ЗМІ Німеччини у четвер.

 

В Україні Онищенка підозрюють в організації "газових схем", втім, напередодні Вищий земельний суд Ольденбурга відмовив в екстрадиції багатія на Батьківщину.

 

За словами його адвоката Домініка Клаука, після звільнення з в’язниці українець перебуває на своєму ранчо у Нижній Саксонії.

 

Два роки тому німецьке посольство в Мадриді відмовилося видати Онищенку національну візу, з якою українець міг би претендувати на вид на проживання у Німеччині.

 

Для отримання такої візи ексдепутат працевлаштувався директором заснованої ним же німецької фірми, на яку він оформив купівлю елітних коней для власного ранчо.

 

Адвокат Онищенка заявив, що його підзахисний оскаржив відмову у притулку у суді міста Оснабрюк.

 

За словами його захисника, якщо Німеччина відмовить колишньому українському депутату в притулку, у нього залишається можливість поїхати до Росії, громадянином якої він є.

 

Клаук сподівається, що Онищенко зможе подорожувати й іншими країнами Європи. Адвокат вважає, що європейські країни можуть брати до уваги рішення німецького суду, який "відмовився видавати українця на батьківщину з посиланням на положення Європейської хартії з прав людини".

 

Хоча в Іспанії суди раніше відмовили Онищенку у притулку і розпорядилися видати його Україні.

 

Як повідомляла «УМ», 27 травня Вищий земельний суд Ольденбурга відмовив у екстрадиції в Україну підозрюваного в створенні корупційних схем колишнього депутата Верховної Ради Олександра Онищенка.

 

Клопотання української прокуратури не задовольнили "через брак гарантії" щодо належного утримання Онищенка в слідчому ізоляторі в Україні.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що рішення німецького суду, який відмовив в екстрадиції Онищенка в Україну, оскарженню не підлягає, але його чекають на батьківщині та продовжують судити заочно.

 

У січні Вищий антикорупційний суд вирішив слухати справу ексдепутата-втікача Олександра Онищенка заочно і просив німецьких правоохоронців вручити підозрюваному повістку з викликом на судове засідання.