У червні в Україні з’являться 10-гривневі монети

29.05.2020
Українцям найближчим часом знову доведеться звикати до змін на фінансовому ринку: вже наступного місяця з’являться нові гроші — замість старої 10-гривневої купюри в обіг введуть монету такого ж номіналу.
 
Металевий «десятигривневик» Національний банк випустить в обіг третього червня, і з часом він повністю витіснить відповідну банкноту.
 
Головною причиною такого кроку, як пояснили фахівці з Нацбанку, є швидке зношення паперових грошей, які доводиться часто замінювати, а монети слугують у рази довше (життя купюри — один-два роки, а монети — 20-25 років).
 
У регуляторі, зокрема, підрахували, що після того як усі дрібні купюри замінять на монети, держава зможе заощадити... 1 млрд гривень. 
 
До слова, обмінювати 10-гривневі купюри не потрібно: ними можна розраховуватися необмежену кількість часу, проте нові банкноти такого номіналу випускати не будуть, тому з часом вони повністю підуть з обігу.
 
Нагадаємо, що монетну «революцію» Нацбанк розпочав ще минулоріч: спочатку було виведено монети номіналом 1, 2 і 5 копійок, перестали чеканити монети номіналом 25 копійок, а з 25 жовтня ввели купюру номіналом у 1000 грн. 
 
Тож найближчим часом на ринку залишиться лише 12 грошових «одиниць»: монети номіналом — 10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень та банкноти номіналом у 20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень.
Але й це не межа.
 
Загалом кількість готівки в країні скоротиться, а більшість платежів здійснюватиметься онлайн, адже провідні економічні авторитети по всьому світу стверджують, що країни з часом повинні зовсім відмовитися від готівки. Наприклад, у Швеції й Норвегії вже зараз далеко не в кожному магазині можна розрахуватися купюрами. 
 
Саме до цих стандартів прагне й Україна, адже ще п’ять років тому НБУ затвердив стратегію так званої «економіки без готівки», згідно з якою 55% усіх операцій у 2020-му повинні бути безготівковими.