Епос про Гільгамеша: в США судяться за повернення Іраку таблички-артефакту

17:13, 23.05.2020
Епос про Гільгамеша: в США судяться за повернення Іраку таблички-артефакту

Стародавній артефакт часів Межиріччя - глиняна табличка, на якій викладено частину «Епосу про Гільгамеша» має повернутися до Іраку.

Стародавній артефакт часів Межиріччя - глиняна табличка, на якій однією з найдавніших систем письма - клинописом викладено частину всесвітньо відомого міфологічного твору «Епосу про Гільгамеша», перебуває у власності приватної  виставкової фірми Hobby Lobby з порушенням законів США.

 

Відтак, міністерство юстиції США через суд домагається повернення в Ірак артефакту месопотамської доби, який американська виставкова компанія незаконно придбала на аукціоні в 2014 році за 1,7 мільйона доларів.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє CNN.

 

«Епос про Гільгамеша» вважається одним з найбільш довершених творів стародавньої літератури.

 

У 2014 році приватна виставкова фірма Hobby Lobby зі США придбала табличку на міжнародному аукціоні — як тепер стверджує Мін'юст США, відбулося це з порушенням федеральних законів. У 2019-му артефакт конфіскували з музею, де він виставлявся, але тоді до суду не дійшло. Нині ж правоохоронці розслідують, яким чином артефакт потрапив до США.

 

Сама Hobby Lobby подала до суду на аукціонний дім, який, за їхніми словами, порушив умови контракту. Крім того, представники фірми стверджують, що зв’язувалися з посадовцями з Іраку, аби домовитися про повернення таблички.

 

А аукціонний дім повідомив CNN, що там не знали про походження артефакту. За їхніми словами, глиняну табличку вони отримали від невідомого дилера, який зізнався уряду, що незаконно ввіз його на територію США.

 

Наразі справу розглядають в суді Східного округу Нью-Йорка.

 

Як повідомляла "УМ", в Абідосі виявили невідомі приміщення храму фараона Рамзеса ІІ.