КМДА запустила громадський транспорт у Києві попри спротив МОЗ

12:37, 23.05.2020
КМДА запустила громадський транспорт у Києві попри спротив МОЗ

Громадський наземний транспорт Києва відновив свою роботу. (Фото спільноти "Лівобережжя")

Весь громадський наземний транспорт почав працювати у звичайному режимі в Києві в суботу, 23 травня з 12-ї години дня. КМДА також планує запуск Київського метрополітену 25 травня.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідне рішення озвучило керівництво КМДА попри те, що керівництво МОЗ і уряду до останнього заявляло, що перехід до другого етапу пом'якшення карантину в Києві неможливий.

 

Утім, перший заступник голови КМДА Валентин Мондриївський заявив, що відповідно до засідання комісії ТЕБ і НС у Києві в суботу зранку було прийнято рішення про перехід на другий етап послаблення карантинних обмежень.

 

«Враховуючи зміну показників для ослаблення протиепідемічних заходів, ми на сьогодні маємо в Києві такі показники. Загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тисяч населення становить менше ніж 12 осіб, а саме 11,7. Другий показник, який дає можливість переходити до послаблення карантинних заходів – це завантаженість ліжок у закладах охорони здоров'я. На сьогодні кількість визначених до госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19 становить менше ніж 50%, а саме 35%. Наступний показник – середня кількість тестувань методом ПЛР становить більше 12 осіб на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів. У Києві цей показник 37.7», - наголосив перший заступник голови КМДА.

 

За його словами, враховуючи всі ці показники, прийнято рішення про наступний етап послаблення карантинних заходів у місті Києві: з 12-ї години 23 травня в столиці почали працювати торговельні заклади до тисячі квадратних метрів, в тому числі ті, які працюють в будівлях і мають окремі входи та відновив у звичайному режимі роботу весь громадський наземний транспорт.

 

Тоді як заступник глави КМДА Петро Пантелєєв повідомив, що з 25 травня, з дотриманням усіх норм і регламентів запрацює метрополітен у звичайному режимі. А ще почнуть працювати всі ринки і ярмаркиЮ, будуть доступні для використання спортивні, дитячі майданчики в парках, скверах та на прибудинкових територіях.

 

Крім того, готуються до відкриття з 1 червня дитячі садочки та школи для 11 класів, мається на увазі здача ЗНО, заклади професійної технічної та вищої освіти запрацюють для випускників та абітурієнтів.

 

Також готуються до відкриття з 1 червня готелі, але без роботи ресторанів, дитячо-юнацькі спортивні школи, спорткомплекси, фітнес-зали, проте без роботи басейнів, а ще пляжі і зони відпочинку.

 

«Крім того, ми відкриємо для відвідування кладовища також з 1 червня. Рішення про роботу ТРЦ буде прийнято окремо, це буде залежати від тенденцій захворюваності», - сказав пан Пантелєєв.

 

У свою чергу, радник київського міського голови Володимир Бондаренко підкреслив, що з 23 травня на маршрути вийшов весь комунальний пасажирський транспорт. Дозволено також роботу приватного пасажирського транспорту.

 

Водночас він закликав киян з понеділка розраховувати час на дорогу до роботи, оскільки кількість пасажирів у транспорті буде обмежено.

 

Зауважимо, що перед цим, в суботу зранку, глава МОЗ Максим Степанов заявив, що на сьогоднішній день перехід до другого етапу пом'якшення карантину в Києві неможливий через перевищення показника захворюваності на 100 тисяч населення.

 

Напередодні, 22 травня, міський голова Києва Віталій Кличко просив Кабмін дозволити ввести у місті послаблення карантину, попри те, що Міністерство охорони здоров'я вважає, що столиця не відповідає критеріям для послаблення.

 

Оскільки столична влада, не дочекавшись рішення уряду і МОЗ, ухвалила власне рішення про запуск транспорту, міністр охорони здоров'я Степанов одразу заявив, що, згідно з новими даними, Київ може переходити на другий етап виходу з карантину. Хоча за кілька годин до цього урядовець говорив прямо протилежне.

 

«Гарна новина для киян. Нещодавно мені надійшли нові дані щодо показників готовності регіонів до послаблень карантину. Рівень захворюваності по місту Київ зараз становить 11.7 на 100 тисяч населення при нормі 12. Це означає, що Київ може переходити на другий етап виходу з карантину. Далі — справа за рішенням міської комісії ТЕБ та НС», - заявив Степанов так, ніби КМДА чекала на цей його дозвіл.

 

Як повідомляла «УМ», уряд ще більше послабив карантин з 22 травня, дозволивши, серед іншого, запускати метро. Однак, як заявив МОЗ, станом на 22 травня 11 областей України не готові перейти до 2-го етапу зняття карантинних обмежень.

 

Серед них Київська та Дніпропетровська, в обласних центрах яких є метрополітен. Харківська область в цей список не потрапила.

 

У відповідь на цю звістку мер Києва Віталій Кличко попросив Кабмін все ж дозволити місту запустити метро і наземний транспорт.