Діти на війні не були: дружина стрілка про причини трагедії в Новоселиці

15:47, 22.05.2020
Діти на війні не були: дружина стрілка про причини трагедії в Новоселиці

Серед вбитих були колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії та волонтери.

Офіс Генерального прокурора взяв на контроль кримінальне провадження за фактом масового вбивства в с.Новоселиця у Попільнянському районі Житомирської області семи осіб у ході конфлікту.

 

Як внформує УМ, про це повідомив спікер Офісу Генерального прокурора Микола Іванець.

 

"Офіс Генерального прокурора взяв на контроль кримінальне провадження за фактом масового вбивства на Житомирщині", - повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

 

За словами спікера, серед вбитих були колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії та волонтери. 

Додамо, що стрілянину в Житомирській області влаштував 58-річний Анатолій З., повідомляє прокуратура Житомирської області.

 

Зранку 22 травня стало відомо, що в селі Новоселиця на Житомирщині орендар ставка під час конфліктної ситуації застрелив із мисливської рушниці сімох людей. Це були його знайомі, які вже не раз збиралися на цьому ставку і знову приїхали на риболовлю.

 

За даними слідства, близько 1 години ночі після розпивання спиртних напоїв орендар ставка, який є професійним мисливцем, через раптову неприязнь почав розстрілювати своїх товаришів зі своєї гладкоствольної мисливської рушниці марки «ІЖ».

 

«За попередньою інформацією, серед них — колишні учасники АТО та волонтери, також є жителі міста Києва», — зазначили у прокуратурі.

 

Видання Dетектив-Info пише, що серед загиблих є військовослужбовці Національної гвардії України та батальйону імені Кульчицького.

 

Мова йде про бійців батальйону імені Кульчицького Владислава Мамаченка та Андрія Москальця (на прізвисько "Мальок"/"Бородатий"), приписаного до гостомельської військової частини №3018 НГУ Віталія Вульчина, двох воїнів з позивними "Фін" та "Скандер" (він же "Український татарин"), а також київського волонтера Романа Ханенка "Гець") та працівника Київського Національного авіаційного університету Олександра Білоуса.



Попередньо встановлено, що в процесі конфлікту їх розстріляв 58-річний власник місцевої водойми Анатолій Захаренко, якого в жовтні 2015 року притягали до адміністративної відповідальності за порішення правил зберігання мисливської зброї

 

Журналісти видання «Сьогодні» знайшли дружину стрілка. Вона розповіла, що чоловік встиг їй обмовитися про причину конфлікту.

 

«Затриманий мій чоловік. Все це відбулося на березі ставка. Там, де випивається горілка, — завжди конфлікт. Мій чоловік — людина запальна. Він уже визнав свою провину. Що стало причиною конфлікту? Чоловік встиг мені сказати, що конфлікт розгорівся через слова його приятелів про те, що вони воювали, а він своїх дітей не пустив до армії», — розповіла дружина затриманого стрільця.

 

Жінка додала, що частина загиблих були приятелями чоловіка, які неодноразово приїздили до нього порибалити.

 

Нагадаємо, правоохоронці затримали стрільця і вилучили мисливську рушницю. Зараз на місці події працюють слідчо-оперативні групи головного управління та місцевого відділу поліції. Встановлюються всі обставини події.

 

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України, це — умисне вбивство двох і більше осіб. Санкція статті передбачає до 15-ти років позбавлення волі або довічне ув‘язнення.

 

Варто зазначити, що орендар ставка фігурував у затриманні начальника райвідділу поліції Житомирщини, яке відбулося незадовго до стрілянини. Це підтвердила речниця поліції області Алла Ващенко у коментарі місцевому виданню «Житомир.Інфо».

 

Відомо, що поліцейський вимагав у чоловіка щомісячні хабарі в 10 тисяч гривень за «невтручання у діяльність, пов’язану з розведенням риби».

 

«Компанія приїхала на риболовлю в ніч з 20 на 21 травня, тобто раніше, ніж відбулося затримання начальника райвідділу поліції. Вони були неподалік від того місця, де це відбувалося... Теоретично вони могли спостерігати за тим, що відбувалося. Ці дві події (затримання на хабарі та вбивство — ред.) пов’язує те, що й там і там була одна й та сама особа — орендар ставка, але говорити про те, що вони (ветерани та волонтери — ред.) приїхали заради того, щоб з ним «розбиратися» не можна», — розповіла Ващенко.

 

Вона зазначила, що після того, як відбулося затримання, правоохоронці, рибалки разом з орендарем відпочивали, сиділи за столом, а вже потім між ними виник конфлікт. 

 

«Тобто не можна стверджувати, що хтось приїхав заради якихось «розбірок», бо це не сходиться за часовими рамками» — наголосила речниця поліції.

 

Як повідомляла УМ, в лісі у Житомирській області чоловік з компанії друзів, які виїхали на риболовлю, розстріляв сімох людей. Орендар ставка спочатку вбив двох чоловіків, які залишалися поруч з ним, потім почав розстрілювати шістьох сплячих.