Мера Черкас Бондаренка допитуватимуть після карантину

13:24, 04.05.2020
Мера Черкас Бондаренка допитуватимуть після карантину

Допити перенесли, щоб не наражати на небезпеку людей.

Допит черкаських чиновників у справі щодо послаблення карантину у місті, який мав відбутися сьогодні - перенесли. Допит мав відбутися по кримінальній справі, яку відкрили після того, як міськрада Черкас вирішила послабити карантинні заходи, попри рішення уряду.

 

Про це інформує УМ згідно повідомлення пресслужби ГУНП в Черкаській області.

 

"По даному кримінальному провадженню проводять відповідні слідчі дії... Окрім живого спілкування, тобто допитів, вони перенесені на час завершення карантину", - сказали у пресслужбі.

 

У пресслужбі розповіли, що допити перенесли у зв’язку з карантином, щоб не наражати на небезпеку людей.

 

"На допит у якості свідків викликалися представники виконавчого комітету (Черкаської міської ради – ред.), - додали у пресслужбі.

 

 

 

Додамо, головний санітарно-епідеміологічний лікар Черкаської області Людмила Кравченко вважає рішення міської влади Черкас про скасування карантинних обмежень дочасним, повідомили у  прес-службі Черкаської ОДА.

 

"Як головний державний санітарний лікар і як лікар-епідеміолог я вважаю, що зняття карантину та обмежувальних заходів наразі є недоречним. Тому що ми ще не вийшли на лінію плато для того, щоб цим керуватись і від чогось відштовхуватися", – зауважила головний санітарний лікар Черкащини.

 

Вона наголосила, що потрібно поступово виходити з карантину, як це роблять цивілізовані країни. Інакше Україна перетвориться на другий Китай.

 

"Я вважаю, що ми тримаємося на достатньому, задовільному рівні завдяки обмежувальним заходам, які було запроваджено своєчасно. Тому позицію міського голови Черкас я не підтримую як фахівець і як громадянин України. Вважаю, що це не доцільно та неправильно", – зазначила головний санітарно-епідеміологічний лікар Черкаської області.

 

Зі свого боку, директор Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник зазначив, що нині важливо не допустити різкого зростання захворюваності на COVID-2019 і втримати ті темпи, які є в Україні саме завдяки запровадженню карантину.

 

"Сьогодні лікарні справляються з ситуацією та є лікарні першої допомоги, які не вступали в роботу. Але рівень захворювання може йти в геометричній прогресії, коли різко збільшується кількість хворих і тих, кого треба госпіталізувати та які потім потребуватимуть перебування в умовах інтенсивної терапії та реанімації. Тому, звичайно, утримати все, що ми маємо, а саме стабільний незначний приріст, – вкрай важливо", – сказав він.

 

За його словами, якщо зараз необачно скасувати карантин, то досягнення, які здобули завдяки обмежувальним заходам, може бути нівельовано.

 

"Тому я вважаю, що виходити з карантину треба, дослуховуючись до фахівців епідеміологів, які абсолютно чітко підкажуть яким чином і як треба працювати в умовах такої небезпечної інфекції, як коронавірусна", – резюмував Дудник.

 

Як повідомляла «УМ», проти послаблення карантину виступила і Черкаська облдержадміністрація і навіт підготувала позов.

 

Мер Черкас Анатолій Бондаренко оприлюднив скріншот переписки в соцмережі, де абонент, підписаний, як перший заступник голови Офісу президента України Сергій Трофимов погрожує йому «ковдрою в клітинку» через пом’якшення карантину в обласному центрі. Сам Трофімов заперечив своє листування з мером і припустив, що того розіграли пранкери.

 

Влада Черкас з 1 травня пом'якшила карантин для частини підприємців міста, хоча в Україні такі послаблення заплановані на 11 травня. Після цього міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пригрозив Анатолію Бондаренку жорсткою реакцією, а президент Зеленський заявив, що це «полум’яний привіт» меру від нього.

 

Слідом за Черкасами карантин послабила влада Дніпра і Мукачевого.

 

Мер Дніпра Філатов заявив, що малий бізнес має заробляти, а не заздрити супермаркетам і ресторану «Велюр» у Києві.