Вбивця словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка ув’язнений на 23 роки

10:30, 07.04.2020
Вбивця словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка ув’язнений на 23 роки

Причиною вбивства, стверджують прокурори, стала журналістська діяльність Куцяка

Словацький суд у понеділок, 6 квітня, засудив колишнього військового Мірослава Марчека до 23 років ув’язнення за розстріл журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової у лютому 2018 року.

 

Про це повідомляє словацьке видання Dennik N.

 

Суд врахував, що Марчек зізнався в убивстві та співпрацював зі слідством. Прокурор просив для нього 25 років ув’язнення.

 

“Це було холоднокровно. У потерпілих не було можливості захиститися”, – сказала головуюча суддя спеціалізованого кримінального суду Рузена Сабова на слуханнях в місті Пезінок на північ від Братислави.

Після засудження Марчека як виконавця убивства шанси бізнесмена Маріана Кочнера у справі погіршуються, відзначає видання. Слідства вважає, що саме Кочнер наказав убити Куцяка за його журналістську діяльність.

 

Прокуратура оскаржить вирок, оскільки просила 25 років для вбивці і вважає покарання м’яким.

 

Мирослав Марчек зізнався у подвійному вбивстві під час судового засідання 13 січня 2020 року.

 

30 грудня 2019 року суд у Словаччині засудив до 15 років ув’язнення Золтана Андруско, який раніше зізнався у причетності до вбивства Куціяка та Кушнірової. На той час 42-річний чоловік був єдиним із п’ятьох обвинувачених у цій справі, хто зізнався у причетності до вбивств. Його судили окремо, оскільки він співпрацював зі слідством. Слідство вважає імовірним замовником вбивства бізнесмена Маріана Кочнера, діяльність та зв’язки з італійською мафією якого розслідував Куціяк.

 

27-річний журналіст Ян Куціяк і його наречена були вбиті 21 лютого 2018 року у будинку в 65-ти кілометрах на схід від Братислави. В останньому матеріалі, над яким Куціяк працював перед смертю, він досліджував зв’язки наближених тодішнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими підприємцями, які, своєю чергою, були пов’язані з мафією.

 

Серед іншого Ян Куціяк розслідував шахрайські схеми з дотаціями ЄС на розвиток сільського господарства в Словаччині і угодами, укладеними численними компаніями Кочнера. Колишній шеф-редактор Куціяка Петер Барді у вересні 2017 року розповів, що Кочнер наказав стежити за журналістом і погрожував йому в телефонних розмовах. Куціяк повідомив владі про ці погрози, проте жодних заходів вжито не було.

 

Вбивство журналіста спричинило у Словаччині хвилю протестів, в результаті чого у відставку пішли голова уряду, два його помічники, міністр внутрішніх справ, шеф поліції, а також міністр культури.


У вересні 2018 року поліція арештувала чотирьох підозрюваних. У квітні один із них, колишній словацький військовослужбовець Мирослав Марчек, зізнався у вбивстві.
Причиною вбивства, стверджують прокурори, стала журналістська діяльність Куцяка. Вони заявляли, що замовлення вбивства коштувало 70 тисяч євро.