«Відчуваю себе вихователем дитсадка»: Кличко про заклики до карантину

16:17, 06.04.2020
«Відчуваю себе вихователем дитсадка»: Кличко про заклики до карантину

5 квітня коронавірус виявили у 22 мешканців міста, а загалом у столиці вже 267 підтверджених випадків

Мер Києва Віталій Кличко поскаржився, що відчуває себе вихователем у дитячому садочку, раз-за-разом закликаючи жителів міста дотримуватися правил карантину.

 

Про це він сказав на щоденному брифінгу в понеділок.

 

"Так, складно. Так, дискомфортно. Але нехтування правилами тепер – це загроза вашому життю, вашому здоров'ю. Знаєте, я, уже вкотре закликаючи до свідомості і обережності, відчуваю себе вихователем дитячого садка. Ми ж усі дорослі люди і всі повинні розуміти якими можуть бути наслідки", – сказав він.

 

Кличко розповів, що недавно спілкувався з німецьким професором-вірусологом Лотаром Віллером, і той зізнався, що не може прогнозувати кінець пандемії, її пік або терміни створення вакцини від коронавірусу. "Як підкреслив професор, головне завдання – зробити все, щоби не сталося інфекційного вибуху, який може спричинити колапс медицини. Тому підкреслив, що потрібно максимально уповільнити поширення вірусу", – сказав Кличко.

 

За його словами, саме на це спрямовані всі прийняті обмеження.

 

"Я, наприклад, теж звик вранці тренуватися, їздити на велосипеді по Трухановому острові, іноді прогулятися парком, але уряд прийняв такі правила і їх доведеться дотримуватися всім", – сказав мер.

 

"Краще витримати кілька тижнів, пройти через цей виклик і залишитися здоровим і живим. А тоді буде послаблення і згодом зняття обмежень. Але за умов, які я вище назвав", – сказав Кличко.

 

Також Віталій Кличко відмовився від своїх слів про ймовірну заборону приватного транспорту в місті. За його словами, мерія не вводитиме такої заборони, це можливо тільки на рівні Кабінету Міністрів.

 

"Що стосується обурення з приводу моїх слів про можливе обмеження руху приватного транспорту в місті. Якщо й надалі триватиме недотримання правил, держава може ввести найсуворіші обмеження - зрозуміло, що тоді вони також діятимуть і в столиці: їздити будуть тільки ті, хто забезпечує життєдіяльність нашого міста", - зазначив мер.

 

Він сказав, що все залежить від дотримання жителями України правил карантину, і закликав не давати уряду приводу посилювати карантин ще більше.

 

Кличко також додав, що іноді може обмовитися, і попросив пробачення.

 

Нагадаємо, в ефірі одного з телеканалів Кличко заявив, що в разі вибухового зростання захворюваності на коронавірус у столиці введуть заборону на пересування автомобілями.

 

Нагадаємо, що згідно з даними київської мерії, 5 квітня коронавірус виявили у 22 мешканців міста, а загалом у столиці вже 267 підтверджених випадків, зокрема чотири летальних.

 

За офіційними даними Центру громадського здоров'я, у Києві 234 підтверджених випадки COVID-19.