«Хто не годує свою армію, гарантовано буде годувати чужу»: Порошенко

13:35, 02.04.2020
«Хто не годує свою армію, гарантовано буде годувати чужу»: Порошенко

Рада ухвалила зміни до Держбюджету для забезпечення безперервного харчування військовослужбовців.

Посадовці, які фактично зірвали програму харчування у Збройних Силах України, мають за це відповісти. Те, що Верховна Рада була змушена ухвалювати відповідний закон і рятувати систему забезпечення армії, – ненормально, і свідчить про абсолютну некомпетентність влади.


Про це заявив лідер політсили і п'ятий Президент України Петро Порошенко.

 

"Після того, як ми збудували армію, запустили в більшій половині бойових бригад нову систему харчування, некомпетентні люди не оголосили тендери, не уклали контракти, не запровадили необхідні штатні одиниці, не забезпечили необхідні харчові позиції – і зараз намагаються навантажити постачальників, які були ще за часів нашої команди, щоб вони продовжили виконувати свої обов’язки", – обурився Порошенко.

 

"Я уявити собі такого не міг. Добре, не запускаєте нових реформ. Але зірвати програму харчування українських воїнів та ще й запропонувати принизливе "Друзі, хто що може, може ви передасте на безкоштовній основі, щоб годувати армію"? Хто не годує свою армію, гарантовано буде годувати чужу. І це ж ситуація так складається не тільки з військовим харчуванням. Тому безумовно, що ми підтримали зазначений законопроект, тому що це захист армії. Але хто буде притягнутий до відповідальності за це?" – зазначив він.

 

За словами Порошенка, не можна дозволити, щоб над Збройними силами України проводилися такі експерименти, які залишають українських воїнів голодними.

 

"Таку я прийняв армію. Не було харчів, голодні, роздягнуті, роззуті, без озброєння, без боєприпасів, без досвіду, без співпраці з НАТО, без нічого. Але зруйнувати те, що ми побудували?! За це мають понести відповідальність винні", – підкреслив він.

 

Як повідомляла УМ, раніше Рада ухвалила зміни до Держбюджету для забезпечення безперервного харчування військовослужбовців.

 

Попри заяви про перехід усіх бойових частин ЗСУ на нову систему харчування, Міністерство оборони офіційно повідомило, що не може організувати харчування військових по-новому.

 

Нагадаємо, що після першої заяви про зрив реформи харчування, яку подали під соусом проблем через епідемію коронавірусної інфекції, волонтерка і керівниця Проєктного офісу реформ МОУ Діана Петреня, яка керувала цією реформою на її початку, виступила із доволі різкою заявою на адресу вищого військового керівництва, яке повертає старі схеми.

 

Нагадаємо, що реформу з липня минулого року через суд намагалася загальмувати приватна підприємиця (неодноразова учасниця продовольчих тендерів МОУ), проте 12 березня 2020 року суд такі визнав правомірність впровадження нової системи харчування у ЗС України.

 

Проте після перемоги в суді Міноборони саме дало задню реформі.

 

  •