Гео Лерос зацікавив ДБР за заявою Єрмака

20:57, 30.03.2020
Гео Лерос зацікавив ДБР за заявою Єрмака

"Слуга народу" Гео Лерос став фігурантом провадження ДБР за заявою Андрія Єрмака.

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо народного депутата з фракції "Слуга народу" Гео Лероса, який раніше оприлюднив відео, де нібито брат глави Офісу президета Андрія Єрмака торгує державними посадами.

 

Про це повідомляє ДБР у понеділок, передають українські ЗМІ.

 

Повідомляється, що бюро відреагувало на заяву пана Єрмака і відкрило провадження відразу за чотирма статтями Кримінального кодексу:

 

- ч. 2 ст. 190 - шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб,

 

- ч. 2 ст. 344 - втручання у діяльність державного діяча, вчинене особою з використанням свого службового становища,

 

- ч. 2 ст. 328 - розголошення державної таємниці, що спричинило тяжкі наслідки,

 

- ч. 1 ст. 364 - перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.

 

Відомості до ЄРДР внесені Офісом генерального прокурора.

 

«Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування за фактом поширення народним депутатом України відео за участю особи, схожої на брата голови Офісу Президента України», - повідомляють у ДБР.

 

У разі обвинувачення депутату загрожує штраф або обмеження волі терміном до 8 років.

 

Раніше нардеп Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата глави Офісу президента Андрія Єрмака - Дениса Єрмака - проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади.

 

Серед запропонованих посад звучали Київська митниця, Міністерство інфраструктури та Укрзалізниця. Також спілкувалися про телеканал «Україна» та Національний комплекс «Експоцентр України».

 

Відтак, 30 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливої корупції під час призначення людей в державні органи влади.

 

Андрій Єрмак в свою чергу заявив, що на оприлюдненому відео дійсно його брат Денис. У зв'язку з поширенням відео Єрмак мав намір звернутися із заявою до Служби безпеки України та Держбюро розслідувань.

 

До обрання в Раду Гео Лерос був відомий, як український режисер, арт-куратор і волонтер. 24 червня 2019 року був призначений позаштатним радником президента України Зеленського.

 

Утім, 20 березня указом президента нардепа від партії "Слуга народу" Гео Лероса звільнено з посади радника. Ймовірною причиною стало те, що нардеп Лерос дав інтерв'ю, в якому заявив, що вважає неприйнятним мир ціною здачі національних інтересів і легалізації терористів на українській землі, як, наприклад, амністії убивць, які разом з військовими армії РФ вбивали українців.

 

Відповідаючи на питання, чи можна досягти миру на Донбасі шляхом реалізації Мінських угод за планом Єрмака-Козака, нардеп підкреслив, що Україна не повинна сліпо жити за планом, написаному в Кремлі.

 

Як повідомляла «УМ», брат Андрія Єрмака  - Денис Єрмак свого часу отримав контузію на Донбасі.