Зеленський лякає дефолтом і коронавірусом

21:58, 29.03.2020
Зеленський лякає дефолтом і коронавірусом

Відтепер усіх українців після повернення з-за кордону направлять на обов'язкову двотижневу обсервацію. (Фото МВС)

Президент України Володимир Зеленський закликав народних депутатів ухвалити два законопроєкти, необхідні для отримання міжнародної фінансової допомоги, на позачерговому засіданні Верховної Ради у понеділок, 30 березня.

 

Про це президент заявив у відеозверненні, оприлюдненому у неділю ввечері.

 

За його словами, в разі провалу цих законопроєктів Україну чекає «занепад економіки й загроза дефолту».

 

«Завтра має відбутися позачергове засідання Верховної Ради. Через коронавірус Україна фактично опинилася на роздоріжжі та має два шляхи. Перший – ухвалення двох життєво важливих законів. Після чого ми отримаємо підтримку від наших міжнародних фінансових партнерів у розмірі щонайменше 10 мільярдів доларів. Це потрібно для стабілізації економіки і подолання кризи. Другий шлях – провал цих законів. Після – занепад економіки й загроза дефолту… Завтра народ України чітко побачить, чи готові ви (парламент – ред.) захищати його інтереси. Суспільство зрозуміє – ви слуги народу чи прислужники чужих інтересів. Усвідомте свою відповідальність», – сказав Зеленський.

 

За словами президента, є також три сценарії розвитку ситуації з пандемією коронавірусу, і двох найбільш складних із них українська медична система не витримає.

 

«Сьогодні є фактично три сценарії розвитку подій. Перший: від 3% до 5% одночасно хворих через коронавірус. Це болючі цифри. Але такий сценарій не є катастрофою. Тож маємо бути зібраними і дисциплінованими: продовжити самоізоляцію, дотримуватися правил гігієни і не виходити на вулицю без потреби. Тоді ми переживемо цей шторм. Другий сценарій – 25% хворих. Третій – більше 50% одночасно хворих на коронавірус. Другого і тим паче третього сценарію наша медична система не витримає. Наші лікарі не витримають одночасного напливу такої кількості хворих», – заявив Зеленський.

 

Тому президент закликав українців дотримуватися карантину і не виходити на вулицю без нагальної потреби.

 

Зеленський також повідомив, що усі українці, які не встигли повернутися на батьківщину до 28 березня, після повернення будуть проходити обов'язкову двотижневу обсервацію.

 

«Їх подальше повернення – літаком, потягом, автобусом, машиною або пішки – має бути максимально безпечним для оточуючих, а отже передбачатиме обов’язкову двотижневу обсервацію. Наразі ми готуємо перелік відповідних локацій. Ними, зокрема, можуть стати українські готелі, з якими вже досягнуто попередніх домовленостей. Кожна локація для обов’язкової обсервації буде підготовлена у суворій відповідності до вимог Міністерства охорони здоров’я», - заявив глава держави.

 

Зауважимо, що раніше, всі українці, які поверталися з-за кордону, підписували згоду на добровільну домашню самоізоляцію.

 

Як повідомляла «УМ», 28 березня Україна повністю закрила державний кордон та припинила всі пасажирські перевезення. Уряд також продовжив дію карантинних заходів до 24 квітня.

 

Зеленський хоче від Верховної Ради ухвалення двох законопроєктів, необхідних для траншу МВФ: йдеться про закон щодо регулювання банківської діяльності банки та про земельну реформу.

 

Зауважимо, що Україна може отримати від МВФ збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке буде включати в себе 5,5 мільярдів доларів по трирічній програмі та 4,5 мільярди допомоги для подолання коронавірусу.

 

24 березня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений "антиколомойський" законопроєкт №3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.