У Корсуні із «ставкових» жолудів почали садити дубовий ліс

15:34, 26.03.2020
У Корсуні із «ставкових» жолудів почали садити дубовий ліс

На знімках: із цих «ставкових жолудів» виросте дубовий ліс. (Фото: пресслужбою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.)

На Черкащині в Корсунь-Шевченківському лісгоспі із «ставкових» жолудів, які є відмінним посівним матеріалом для створення лісових культур, наразі почали садити дубовий ліс.

 

Як розповіла «Україні молодій» Наталя Сегеда, прессекретар Черкаського обласного управління лісового та мисливського  господарства,  нестандартні, але дуже ефективні методи зберігання жолудя всю зиму у ставку, впровадили у Корсунь-Шевченківському лісгоспі ще два роки тому.  

 

За словами пані Наталі, у 2018 році головний спеціаліст Корсунь-Шевченківського лісгоспу Петро Гоголюк вирішив проекспериментувати і разом з працівниками Квітчанського лісництва заклав на зберігання 300 кілограмів жолудя у проточній воді одного з каскаду ставків, що знаходяться неподалік лісництва. Жолудь добре зберігся, був висіяний у лісі та мав практично стовідсоткову схожість.

 

Такий успіх підбадьорив корсунських лісівників і спонукав їх зробити зимове зберігання жолудів у ставку традиційним.

 

Як уточнює Петро Гоголюк, торік восени  у лісгоспі навіть збільшили площу металевої конструкції, зробили жолоб для спускання та піднімання мішків і занурили у воду 3 тонни жолудя дуба звичайного та червоного.

 

«Лісове насіння знаходилося там аж дотепер й ідеально збереглося. Я від колег знаю, що цього року є проблема з жолудем, який зберігали у траншеях, бо багато його зіпсувалося. Метод зберігання у воді не новий, скоріше забутий старий, проте в умовах зміни клімату доводиться експериментувати та змінювати підходи до лісовирощування. А оскільки наші ліси починаються з насіння, тож цей напрямок для нас надважливий», –наголошує пан Петро.

 

Він каже, що перед посадкою «ставкові» жолуді лісівники обробляють препаратами від грибка  і засобами для відлякування диких тварин.

 

 «Отожми впевнені, що наступні 3-4 місяці козулі та кабани не зайдуть на ділянку та не знищать молоді пагінці, які посходять», – пояснює  Петро Гоголюк.

 

І додає, висівають жолудь механізовано, що значно економить кошти підприємства на оплату праціі врази пришвидшує виконання робіт.

 

Загалом у Корсунь-Шевченківському лісгоспі «жолудів зі ставка» вистачить, щоб висіяти їх на площі у  50 гектарів.

 

Фото надане пресслужбою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.