На Харківщині порушють самоізоляцію і тікають

11:10, 26.03.2020
На Харківщині порушють самоізоляцію і тікають

В одного жителя Харківщини підтвердили підозру на COVID-19, ще понад 200 чоловік перебувають у самоізоляції після повернення із-за кордону та контакту з хворим, а десятеро порушників карантину втекли у невідомому напрямку

 

Про випадки захворювання повідомляють і чиновники з різних регіонів України. Учора ввечері на теренах Харківського регіону була зареєстрована перша підозра на коронавірус. 

 

 «Деталей я поки що розповісти не можу, але є один лабораторно підтверджений випадок у Харкові, - сказалаголовний державний лікар області Любов Махота. – Він поки що не враховується, оскільки алгоритм ВОЗ передбачає обов’язкове підтвердження у національній референт-лабораторії столиці. Якщо там буде підтверджений цей випадок, тоді він рахуватиметься вже за Харківською областю. Підозру офіційно зареєстровано і направлено для звітності до міста Києва».


За прогнозом фахівців, спокійна епідеміологічна ситуація в регіоні може змінитися вже найближчим часом, адже до Харкова протягом останнього тижня повернулося більше двохсот чоловік із-за кордону. Вони підписали інформаційну згоду на самоізоляцію, але десятеро з них, порушивши правила карантину, зникли у невідомому напрямку. Знайти їх сьогодні непросто.

 

«Ми тісно співпрацюємо з Нацполіцією, - сказала пані Махота. – Правоохоронці допомагають нам у розшуку людей, яким потрібно перебувати у самоізоляції. Але бувають випадки, коли несвідомі громадяни дають недійсні телефонні номери. А одного разу, наприклад, вказали адресу квартири, яка була продана п’ять років тому».

 

Вже кілька днів поспіль у Харкові на домашньому карантині перебувають також дев’ятеро депутатів, що безпосередньо контактували із заступником голови обласної ради Володимиром Скоробагачем. Ще 15 чоловік мали опосередкований контакт з ним через документообіг.

 

Наразі вони продовжують працювати, але під медичним наглядом. Як «УМ» вже повідомляла, у подружжя Скоробагачів виявили позитивну реакцію на коронавірус наприкінці минулого тижня. Наразі вони перебувають на території Київської області, тому цей випадок не потрапив до статистичних даних Харківщини. В регіоні ввели режим надзвичайної ситуації.

 

А Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом повідомляє про 12 випадків, серед яких чотири нові. Усі вони медичні працівники: двоє – сімейні лікарі з Монастириського району; один – лікар з Центру первинної медико-санітарної допомоги Монастириського району; один – лікар Монастириської лікарні – мешканець Золотого Потоку Бучацького району.

 

Загалом станом на 10:00 26 березня в Україні зафіксовано 156 випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19, з них 5 летальні.

 

"Станом на 10:00 26 березня в Україні 156 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 43 нові випадки", - пише МОЗ.

 

За інформацією ЦГЗ, випадки COVID-19 виявлено:


Вінницька обл. — 1 випадок;
Волинська обл. — 2 випадки;
Дніпропетровська обл. — 2 випадки;
Донецька обл. — 1 випадок;
Запорізька обл. — 7 випадків;
Житомирська обл. — 2 (1 летальний) випадки;
Івано-Франківська обл. — 16 (2 летальних) випадків;
м. Київ — 34 випадки;
Київська обл. — 24 випадки;
Львівська обл. — 2 випадки;
Луганська обл. — 1;
Одеська обл. — 4;
Тернопільська обл. — 15 випадків (1 летальний);
Херсонська обл. — 1 випадок;
Чернівецька обл. — 42 (1 летальний) випадки;
Черкаська обл. — 2 випадки

 

Кабінет міністрів 25 березня підтримав запровадження на 30 днів надзвичайної ситуації на всій території України - до 24 квітня.

 

В ніч на понеділок, 23 березня, військовий літак доставив в Україну першу партію медичного вантажу з Китаю. Зокрема, борт доставив 250 тисяч тестів для експрес-діагностики, медичні маски, дезінфектори, апарати штучної вентиляції легень тощо. 

 

За неофіційними даними, через це Зеленський влаштував великий скандал, бо публічно обіцяв українцям мільйон тестів, а не 250 тисяч. Глава держави нібито волав на підлеглих керівників Офісу: «Ти розумієш, що я брехав, що буде мільйон тестів!».

 

Президент Володимир Зеленський подякував Китаю за надані засоби захисту й медичне обладнання та звернувся до китайського уряду з проханням надати Україні додаткову допомогу задля протидії коронавірусу.