До України хочуть повернутись 20 тис. українців: Уряд просить закрити кордони

09:09, 26.03.2020
До України хочуть повернутись 20 тис. українців: Уряд просить закрити кордони

У комунікаційному штабі Кабміну УП уточнили, що про заборону перетинати кордон не йдеться.

За кордоном України залишається щонайменше 20 тисяч українських громадян, які виявили бажання повернутись додому.

 

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" сказав очільник МЗС Дмитро Кулеба.

 

"20 тисяч українців - це ті, які виявили бажання повернутися в Україну і проінформували про це консульства і посольства України. Тепер логістика їх повернення буде суттєво ускладнена", - сказав Кулеба, та додав, що причина не лише у закритті кордону для регулярних пасажирських перевезень з 27 березня, але й через те що авіасполучення згортають й інші країни. 

 

Міністр підкреслив, що від самого початку виступав за повернення з-за кордону громадян України, але водночас зауважив, що необхідно забезпечувати максимально жорсткий контроль для тих, хто повертається.

 

 

 Зі свого боку прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Уряду 25 березня закликав урядовців розробити пропозиції щодо повного закриття пасажирського руху через кордон, адже люди, які повертаються з-за кордону в Україну, стають джерелом зараження коронавірусом у країні.

 

"Пропонується розробити план по закриттю кордонів з точки зору будь-яких пасажирських перевезень. У цьому є нагальна необхідність, тому що за останні тижні ми бачимо, що єдиним джерелом попадання коронавірусу в Україну був потік громадян з-за кордону і цей потік продовжується. Це посилює і збільшує кількість заражених на цю інфекцію людей. Пропонується міністерству інфраструктури, міністерству юстиції, міністерству внутрішніх справ, міністерству закордонних справ, профільним віцепрем’єр-міністрам розробити і невідкладно надати пропозиції щодо закриття кордонів України для будь-якого наголошую пасажирського сполучення або перетинання. До кінця п’ятниці ми маємо зупинити будь-який пасажирський рух через кордони України в обидві сторони. Прошу таку пропозицію розробити, опрацювати, погодити і винести. Ми невідкладно зберемо позачергове засідання уряду, щоб ми це рішення затвердили", - сказав Шмигаль.

 

Шмигаль додав, що у разі необхідності таке рішення винесуть на розгляд засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

У комунікаційному штабі Кабміну  уточнили, що про заборону перетинати кордон не йдеться.

 

В уряді поки не знають, чи буде стосуватися ініціатива громадян України, які планують повертатися з-за кордону.

 

У КМУ наголосили, що йдеться лише про пасажирське сполучення, а не приватні поїздки.

 

Як повідомляла УМ, Наразі в Україні працює лише аеропорт "Бориспіль".

 

З 24 березня українцям заборонили перетинати кордон з туристичною метою.

 

Водночас, лише за минулу добу в Україну з-за кордону повернулися щонайменше 11 тисяч громадян. Усіх приїжджих перевіряють експрес-тестами на коронавірус, якщо тест дає позитивний результат, то людину направляють у лікарню.

 

Крім того, всі, хто прибуває в Україну, оформляють інформативні згоди та пам’ятки про самоізоляцію.

 

Нагадаємо, станом на вечір 25 березня, за даними МЗС, в Україну з-за кордону було евакуйовано 82 804 українці.

 

Українці повертатимуться з Москви спецпотягом.

 

Станом на вечір 24 березня в Україні зафіксовано 145 випадків зараження COVID-19.

 

Спалах коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19, був вперше помічений у китайській провінції Хубей наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у більш ніж 130 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.