На годину вперед: у неділю Україна перейде на літній час

17:58, 24.03.2020
На годину вперед: у неділю Україна перейде на літній час

29 березня 2020 року о 3 годині за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на 1 годину вперед.

29 березня о 3 годині ранку Україна перейде на літній час шляхом переведення годинникової стрілки на 1 годину вперед.

 

Про це нагадує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

 

"29 березня 2020 року о 3 годині за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на 1 годину вперед".

 

У міністерстві нагадали, що перехід на літній час відбувається відповідно до постанови Кабміну від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

 

Згідно з цим документом, Україна щорічно переводить годинникову стрілку в останню неділю березня на 1 годину вперед (перехід на літній час) і в останню неділю жовтня на 1 годину назад (перехід на зимовий час). 

 

В Україні вже давно ведуть дебати щодо доцільності переведень часу, більше того, у 2012 році на рівні парламенту навіть планувалося скасувати переведення стрілок, залишивши постійним стандартний час другого часового поясу, але цього так і не було зроблено.


Варто нагадати історію виникнення «годинникової епопеї». Першим ідею літнього часу запропонував американський політичний діяч Бенджамін Франклін ще у ХVІІІ ст., а вдруге цю проблему порушив англієць — архітектор Вільям Віллет, і згодом уперше годинникову стрілку таки перевели у Великій Британії в 1908 році (щоправда, там був дещо інший підхід: переводили навесні та влітку годинники на 80 хвилин уперед — чотири рази по 20 хв., а восени — назад).


Але справжнім піонером запрова­дження літнього часу стала Німеччина: під час Першої світової війни у квітні 1916 року тут пересунули стрілки годинників на годину вперед, а 1 жовтня 1916 р. — на годину назад, а невдовзі такі ж зміни запровадила й Велика Британія.


У березні 1918 року Конгрес США запровадив поділ на часові пояси й застосування на період війни літнього часу — з метою заощадження палива.


Після певної перерви у 1966 році Конгрес ухвалив «Закон про єдиний час», уперше запровадивши літній час у мирний період.


У Росії перехід на літній час уперше відбувся в 1917 році. Із 1930 р. зміщений на годину час почали застосовувати на території СРСР цілий рік, називаючи такий час «декретним».



А з 1981 р. запровадили сезонні відмінності між літнім і зимовим часом, без скасування «декретного», внаслідок чого літній час відрізнявся від поясного на цілих дві години.



У 1990 році «декретний» час скасували на території УРСР. Що ж до сезонних відмінностей часу, то впродовж кількох років в Україні їх то вводили, то скасовували, але зрештою зупинилися на схемі, коли розрізняють літній і зимовий часи.


Зараз перехід на літній і повернення до стандартного часу відбувається відповідно до постанови уряду від 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України».