У Португалії оголошено надзвичайний стан

10:02, 19.03.2020
У Португалії оголошено надзвичайний стан

На вулицях гамірного міста мореплавців Лісабону практично немає туристів через коронавірус.

Президент Португалії Марсело Ребело де Соуза оголосив надзвичайний стан для боротьби з пандемією коронавірусу в країні до 2 квітня включно.

 

Про це повідомляють португальські ЗМІ.

 

Нові заходи дозволяють уряду прем'єр-міністра Антоніу Кошти обмежувати пересування людей, тимчасово припиняти право працівників в життєво важливих секторах, таких як охорона здоров'я, цивільний захист, безпека і захист, на страйк і забороняти акції протесту і соціальні або релігійні збори.

 

Це рішення дає уряду можливість діяти швидко, "але це не вакцина і не чудове рішення", - сказав Ребело де Соуза під час звернення до нації.

 

Нові заходи розпочинаються в четвер і триватимуть до 2 квітня, після чого можуть бути продовжені.

 

Раніше в середу пан Кошта заявив, що "введення надзвичайного стану не означатиме припинення демократії".

 

"Країна не зупиниться", - сказав прем’єр Португалії, додавши, що "тільки в майбутньому ми зможемо зупинити цю пандемію".

 

Згідно з текстом указу, уряд може також "запросити надання послуг" у підприємств і "змінити" їхню діяльність або ціни на товари відповідно до потреб країни. Уряд також може попросити співробітників в життєво важливих секторах працювати в іншому місці, ніж зазвичай, і в інший час.

 

Надзвичайний стан було оголошено після того, як міністр фінансів Маріо Сентено оголосив про допомогу в розмірі 9,2 млрд євро для підтримки компаній і домогосподарств, які постраждали від пандемії коронавірусу.

 

На сьогодні в Португалії зареєстровано 642 нових випадки зараження коронавірусом і два випадки смерті.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні наразі підтверджено вже 16 позитивних результатів на COVID-19. Останній з них зафіксовано у Маріуполі у чоловіка, який нещодавно повернувся з відпочинку в Єгипті.

 

Раніше знаменитий футболіст, нападник «Ювентуса» Кріштіану Роналду пожертвував  власні готелі в Португалії під лікарні для допомоги зараженим на коронавірус.