Дробович: частині українців ще потрібно пояснити, чому «серп і молот» заборонені

13:10, 29.02.2020
Дробович: частині українців ще потрібно пояснити, чому «серп і молот» заборонені

Директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вважає, що частина українців не до кінця усвідомлює зв'язок між жертвами комуністичного режиму і декомунізацією, і важливо пояснити, що СРСР - не тільки дороги і промисловість, а й репресії.

 

Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Фокус".

 

"Частина українців не до кінця усвідомлює зв'язок між жертвами комуністичного режиму і декомунізацією. Важливо пояснити людям, що серп і молот - заборонений символ, тому що СРСР - це не тільки побудовані дороги і промисловість, а й мільйони жертв, система доносів, ГУЛАГ, репресивна психіатрія, військові інтервенції, цензура і атмосфера страху", - зазначив він.

 

За словами Дробовича, глибоке розуміння подібних речей може попередити повторення страшних сторінок історії.

 

"Україна сьогодні - воююча країна, а під час війни легко забути, що держава не може бути вище людини. Тут досить згадати жалюгідний приклад СРСР. Тільки глибоке розуміння подібних речей може попередити повторення страшних сторінок історії", - додав він.

 

Як повідомляла УМ, серед пріоритетів у роботі нового голови Українського інституту національної пам'яті Антона Дробовича - робота з декомунізації, визнання Голодомору геноцидом українського народу на міжнародній арені, створення меморіалу героям Небесної Сотні і Національного музею Революції Гідності.