Сина ексголови КС арештували через махінації з VIP-авто

13:07, 28.02.2020
Сина ексголови КС арештували через махінації з VIP-авто

Суд арештував шістьох підозрюваних учасників злочинної групи, яка організувала незаконну схему переправки з країн Євросоюзу та збуту автомобілів еліт-класу.

 

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

 

Суд застосував запобіжні заходи – тримання під вартою до шести осіб, які підозрюються у незаконному заволодінні автомобілями на території країн Євросоюзу.

 

Також суд визначив ймовірному організатору (правоохоронці підозрюють сина ексголови Конституційного суду Андрія Стрижака – ред.) розмір застави у 17 мільйонів гривень, а членам групи на загальну суму 15,7 млн грн.

 

За даними джерела УП, судове засідання відбулося 27 лютого. Підозрювані наразі перебувають під вартою, застава не внесена.

 

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора Національна поліція припинила діяльність злочинної організації.

 

Її учасники, за версією слідства, оформляли на себе та на підставних осіб договори лізингу на автомобілі еліт-класу. Серед таких осіб були представники приватних українських та іноземних підприємців на території країн Євросоюзу. В подальшому вказані автомобілі реалізовували.

 

За даними слідства, учасники злочинної групи оформляли на себе та на підставних осіб, в тому числі представників приватних вітчизняних та іноземних підприємців, на території країн Євросоюзу (Республіка Польща, Королівство Нідерландів, Чеська Республіка та інші) договори довгострокової оренди – лізинг - на транспортні засоби.

 

Згодом, використовуючи корумповані зв’язки у правоохоронних органах, змовники проводили ці автомобілі через митний контроль та реєстрували у сервісних центрах МВС України, де отримували свідоцтва і державні номерні знаки, а далі - реалізовували покупцям.

 

У поліції кажуть, що починаючи з 2017 року зловмисники ошукали десятки закордонних організацій, які, не дочекавшись виплат за лізингом, повідомили про це у правоохоронні органи. Автомобілі були оголошені у міжнародний розшук.

 

Правоохоронці встановили 56 фактів злочинної діяльності аферистів із сумою завданого збитку понад 4 мільйони євро.