ЄС не визнає російські паспорти, видані жителям окупованого Криму

11:02, 28.02.2020
ЄС не визнає російські паспорти, видані жителям окупованого Криму

Європейський союз не визнає російські паспорти, які окупаційна влада видає жителям Криму, і закликає до цього усіх членів ОБСЄ.

 

Про це мовиться у заяві ЄС, оприлюдненій під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

 

«Ми занепокоєні політикою запровадження громадянства Росією на окупованому півострові, а також незаконною експропріацією тамтешніх українських активів. ЄС нагадує свою позицію щодо невизнання російських паспортів, виданих жителям окупованого півострова після його анексії, та закликає інші держави-учасниці діяти аналогічним чином», – мовиться у документі.

 

У ЄС нагадали, що «вибори», які окупаційна влада проводила в Криму у вересні минулого року, були черговим прикладом порушення Росією суверенітету України.

 

У минулому році колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер повідомляв, що Сполучені Штати не визнаватимуть російські паспорти, видані на непідконтрольних українській владі частинах Донбасу і в окупованому Росією Криму.

 

Нагадаємо, у 2014 році Росія масово почала видавати паспорти на території анексованого півострова. Видані у Криму російські паспорти не визнають ані Київ, ані країни Заходу.

 

У квітні минулого року президент Росії Володимир Путін видав указ, згідно з яким жителі контрольованих підтримуваними Росією бойовиками районів на сході України, а також жителі анексованого Криму, зможуть у спрощеному порядку отримувати громадянство Росії. Це рішення різко розкритикувала Україна і її західні союзники.

 

Як повідомляла УМ, з 1 березня 2020 року виїзд до Росії громадян України буде здійснюватися на підставі закордонного паспорта.