«Голос» презентував стратегію «холодної деокупації» Донбасу та Криму

12:43, 27.02.2020
«Голос» презентував стратегію «холодної деокупації» Донбасу та Криму

Партія "Голос" презентувала свою стратегію "холодної деокупації" окупованих територій Донбасу та Криму.

 

Відео презентації оприлюднила партія "Голос".

 

"Сьогоднішній наш план – це насправді план для обговорення, багато чого в ньому можна змінювати. Тому що серйозний план – це той, який  підтримує більшість експертів і в який вірить українське суспільство. Але цей план серйозний – і заснований він на фундаментальному принципі збереження українських життів…Ми пропонуємо мир на українських умовах.  Ми назвали його "План холодної деокупації". "Холодної", тому що маємо надію – не впевнені, але маємо надію – що саме таким способом, без гарячої фази, ми можемо наблизитися до розв’язання складної проблеми відновлення територіальної цілісності України у повному обсязі… І Донбас, і Крим – це невід’ємна територія України. І ми не маємо права розмінювати одне на одне. "Деокупації", – тому що ми віримо, що нашою кінцевою метою є повернення  всіх територій і повернення до мирного життя всіх українських громадян", - сказав Святослав Вакарчук.

 

Вакарчук заявив, що "Мінські угоди" вбивають українців, вони створюють ілюзію руху до миру і розмивають український суверенітет. Якщо їх дотримуватися, "Україна не отримає мир на своїх умовах". Вони лише призупинили гарячі бої на Донбасі, і зовсім не дають відповіді, як повернути Крим.

 

"Кінцем війни завжди є перемога, а під перемогою ми розуміємо повернення людей і територій, повернення територіальної цілісності і суверенітету. Мінські угоди теоретично обіцяють нам відновлення територіальної цілісності з фактичним позбавленням суверенітету над частиною території. А це неприпустимо з точки зору партії "Голос" і всіх людей, які працювали над цим планом. Цей план є фундаментом. Це – тема для дискусій, але є підмурок, навколо якого може вибудовуватися стратегія подальшої деокупації та реінтеграції… Якщо цей план буде підтриманий значною частиною суспільства і до нього буде долучена влада…", - зазначив голова фракці "Голос" Сергій Рахманін.

 

Рахманін наголосив, що попри дипломатичні дії потрібно зміцнювати Збройні сили, бо дипломатія сильна, коли за нею стоїть міцна армія.

 

План "Голосу", який партія розглядає як альтернативу наявним домовленостям, в загальних рисах передбачає такі етапи:

 

Припинення вогню на всій "лінії фронту" ()розмежування) – не менше 6 місяців, бажано року;

Демілітаризована зона та міжнародна поліцейська місія;

Початок роззброєння;

Створення умов для деокупації;

Початок деокупації та тимчасова міжнародна адміністрація;

Завершення деокупації та початок реінтеграції Донбасу;

Перші вибори на звільнених територіях;

Повернення Криму. 

 

Паралельно з цим Україна має працювати над такими проблемами: розбудова армії; звільнення і захист громадян України, розбудова інфраструктури та економіки, захист інформаційного простору, відшкодування збитків від російської агресії  і відповідальність за злочини окупантів.

 
 
 
 
 
 
 

Пряма мова Сергія Рахманіна: "Кінцем війни завжди є перемога, а під перемогою ми розуміємо повернення людей і територій, повернення територіальної цілісності і суверенітету.

Мінські угоди теоретично обіцяють нам відновлення територіальної цілісності з фактичним позбавленням суверенітету над частиною території. А це неприпустимо з точки зору партії "Голос" і всіх людей, які працювали над цим планом.

Цей план є фундаментом. Це – тема для дискусій, але є підмурок, навколо якого може вибудовуватися стратегія подальшої деокупації та реінтеграції… Якщо цей план буде підтриманий значною частиною суспільства і до нього буде долучена влада…"