У Німеччині конституційний суд дозволив евтаназію

17:28, 26.02.2020
У Німеччині конституційний суд дозволив евтаназію

Право на смерть за власним бажанням належить до особистих прав людини, а заборона евтаназії порушує права тяжкохворих, вирішив Федеральний конституційний суд Німеччини.

 

Про це повідомляє з посиланням на DW.

 

"Заборона здійснювати евтаназію на комерційній основі суперечить основному закону Німеччини. Таке рішення виніс Федеральний конституційний суд ФРН у середу, 26 лютого. Судді в Карлсруе вбачають у такій забороні порушення прав тяжкохворих людей і лікарів", - йдеться у повідомленні.

 

Право на смерть за власним бажанням належить до особистих прав людини, вирішили судді. Воно включає свободу вчинити самогубство або вдатися до допомоги третьої сторони для добровільного відходу з життя, зазначив голова вищої судової інстанції ФРН Андреас Фосскуле.

 

Водночас судовий вердикт не означає, що законодавцям заборонено регулювати діяльність організацій, які сприяють евтаназії.

 

У листопаді 2015 року німецький Бундестаг оголосив поза законом організації, які сприяють евтаназії у ФРН на комерційній основі. Водночас, поняття "комерційний" охоплювало не лише "матеріальну зацікавленість" у здійсненні евтаназії, а й неодноразове безоплатне сприяння відходу з життя невиліковно хворих людей. Порушення заборони загрожувало позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Це рішення стало об'єктом жорсткої критики з боку важкохворих, низки лікарів і профільних організацій. Рішенням від 26 лютого Федеральний конституційний суд Німеччини підтримав їхню позицію.

 

Раніше Президента України Зеленського закликали узаконити евтаназію.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паралімпійська чемпіонка пішла з життя за допомогою евтаназії

 

Нагадаємо, Конституційний суд Італії 25 вересня 2019 року, ухвалив, що евтаназія не завжди являється злочином.