Зеленський доручив Мінекоенерго обмежити імпорт вугілля та електроенергії

15:35, 25.02.2020
Зеленський доручив Мінекоенерго обмежити імпорт вугілля та електроенергії

Президент Володимир Зеленський доручив міністру енергетики та захисту навколишнього середовища Олексію Оржелю обмежити імпорт вугілля та електроенергії.

 

Про це він сказав на нараді з профспілками гірників у Києві.

 

"Про який імпорт можна говорити, якщо країни з яких ми імпортуємо, не пускають нас на свої ринки. Тому спочатку наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. Якщо якусь марку у нас не добувають, то тільки тоді ми можемо починати обговорювати питання імпорту", - підкреслив Зеленський.

 

Він доручив Оржелю в найкоротший термін провести повний фінансовий кадровий аудит вугільних підприємств, прозвітувати публічно та передати результати аудиту до правоохоронних органів.

 

"Уряд має створити координаційний центр з трансформації вугільної галузі на чолі з віце-прем’єром Денисом Шмигалем. Обов’язково включити до складу представників вугільних підприємств місцевої влади, голів ОДА відповідний областей", - зазначив він.

 

Водночас на нараді Володимир Зеленський анонсував створення національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів, зазначивши, що жодна шахта не буде закрита, поки у людей не з’явиться нова робота.

 

"Поступово ми маємо створювати соціально-економічні можливості для розвитку вугільних регіонів, для цього Міністерством розвитку громад і територій буде розроблена національна програма справедливої трансформації вугільних регіонів. Головний принцип: жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримують нової роботи безпечної та з гідною оплатою. Також програма має вирішити питання доступу до освіти для дітей шахтарів через створення стипендіального фонду", - зазначив він.

 

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року набули чинності правки до закону "Про ринок електричної енергії" №330-IX (проект №2233), що передбачають, зокрема, заборону імпорту за двосторонніми договорами (ДД) електричної енергії з РФ.

 

Новий закон також дає енергорегулятору можливість до кінця 2020 року обмежувати пропускну спроможність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та країнами, які не є членами Енергоспівтовариства, а також можливість щодо таких країн скасовувати результати річного (на 2020 рік) аукціону.