Харківщина за 2019 рік заробила на експорті товарів майже півтора мільярда доларів

25.02.2020
Харківські виробничники сьогодні постачають свою продукцію до 159 країн світу, нарощуючи обсяги торгівлі.
 
Скажімо, загальний тогорічний прибуток сягнув майже півтора мільярда доларів, що на 10,6 відсотка більше, ніж позаминулого року.
 
Найбільшим попитом наші товари користувалися у країнах Європейського Союзу, де вдалося заробити майже четверту частину всієї суми.
 
Успішно експортували продукцію також до Росії (17,9%), Єгипту (9,3%), Туреччини (6,4), Японії (5%), Білорусі (4,6%), Польщі (4,3%).
 
Лідерами продажу стали харчові та рослинні продукти, що склали майже половину фінансового прибутку. Ще 18,6 відсотка коштів заробили виробники машин та різного електротехнічного обладнання. 
 
У свою чергу, обсяг імпортних поставок на Харківщину минулого року зріс усього лише на 0,3 відсотка, проте й далі у грошовому еквіваленті перевищує рівень експорту — 1,7 мільярда доларів. Третину цих коштів отримав Євросоюз — 33 відсотки.
 
Великі партії товарів надходили також із Китаю (20,1%), Російської Федерації — (15,9%), Німеччини — (6,9%), США — (5%) та Італії — (4,5%). Основними товарами, що імпортувалися, за даними Головного управління статистики у Харківській області, були машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, продукція хімічної промисловості, готові харчові продукти, недорогоцінні метали та вироби з них, засоби наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби.
 
Ще 377 мільйонів доларів торік Харківська область заробила на експорті своїх кваліфікованих послуг, що на 11 відсотків більше, ніж позаминулого року.
 
Причому заробляли харків’яни переважно своїм інтелектом у сфері телекомунікацій, комп’ютерних та інформаційних технологій (64,9%), а також організацією подорожей і послугами ділового характеру. Основними споживачами експорту в даному випадку стали США, Ізраїль, Мальта, Швеція, Франція. 
 
До речі, Харківщина минулого року не лише надавала, а й замовляла послуги іноземним компаніям. Серед лідерів такого партнерства стали Швейцарія, Російська Федерація, Туреччина, Польща та Греція. Йдеться про транспортний зв’язок, фінансову діяльність, технічне обслуговування і ремонт, туристичні подорожі, ділову сферу.