Правильне харчування, відмова від куріння, але 150 мл алкоголю у день: вчені розкрили секрет довголіття

17:38, 24.02.2020
Правильне харчування, відмова від куріння, але 150 мл алкоголю у день: вчені розкрили секрет довголіття

Помірне вживання алкоголю, правильне харчування і заняття спортом можуть збільшити тривалість життя.

 

До такого висновку прийшли вчені зі Школи охорони громадського здоров'я імені Тана Чана при Гарвардському університеті, пише WineSpectator.

Н.

У своєму дослідженні фахівці проаналізували дані про харчові звички і стан здоров'я жінок віком від 30 до 55 років і чоловіків віком від 40 до 75 років. Дослідження тривало 34 роки, у ньому взяли участь 112 тис. осіб.

 

Дослідники вивчили наявність хронічних захворювань (діабету, серцево-судинних хвороб і раку), а також вплив на організм таких факторів, як куріння, вага, фізична активність, споживання алкоголю і правильне харчування.

 

"Грунтуючись на даних, можна сказати, що помірне вживання алкоголю зменшує ризик розвитку захворювань серця, знижує ризик діабету і може поліпшити когнітивні функції", - підсумував результати дослідження доктор Ці Сан.

 

За його словами, жінки, які відмовилися від куріння, дотримувалися дієти і мали нормальну вагу, але при цьому не вживали алкоголь, жили без хронічних захворювань у середньому на два роки менше ні ті, хто помірно випивав.

 

У чоловіків різниця сягнула приблизно рік.

 

Найнижчу тривалість життя без раку, серцево-судинних захворювань або діабету мали учасники експерименту, які були огрядні і курили.

 

Учені підкреслили, що помірним вживанням алкоголю є один келих у день для жінок і два - для чоловіків.