Трагедія MH17: нідерландські слідчі заявили, що у них є свідок запуску ракети

14:20, 24.02.2020
Трагедія MH17: нідерландські слідчі заявили, що у них є свідок запуску ракети

Фред Вестербеке, нідерландський слідчий, голова JIT

У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є свідок запуску ракети по малайзійському Boeing рейсу MH17 в небі над Донбасом в 2014 році.

 

Про це заявив нідерландський слідчий, голова JIT Фред Вестербеке для американського суспільно-політичного телешоу "60 хвилин" на каналі CBS.

 

Так, Вестербеке на питання про те, чи є у слідства "очевидці запуску ракети" - сказав "Так".

 

"Я б сказав, що у мене є очевидець. Я не сказав, скільки їх", - сказав слідчий.

 

Він також заявив, що немає сумнівів у тому, що ракетна система "БУК", за допомогою якої був зроблений постріл, належала 53-ій бригаді збройних сил Російської Федерації.

 

Вестербеке також заявив журналістам, що Росія взагалі не допомагала у розслідуванні протягом останніх п'яти років.

 

"Тому що вони повинні були дати нам всю інформацію і всі докази, які нам потрібні в цьому складному розслідуванні... Вони повинні були сказати нам на другий день після того, як це сталося... вони повинні були сказати нам: "Ми зробили помилку" або "Ми зробили те, чого не повинно було трапитися". Вони повинні були вийти вперед. Це те, що вони повинні були зробити, і вони ніколи не робили цього", - сказав слідчий.

 

Як повідомляла УМ, прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи про катастрофу малайзійського Boeing рейсу МН17 на сході України і викликала їх для слідчих дій.

 

суд над підозрюваними у збитті літака "Малайзійських авіаліній" рейсу MH-17 розтягнеться на 25 тижнів.

 

Графік судових засідань є таким: 9-13 березня 2020 року; 23-27 березня 2020 року; 8 червня — 3 липня 2020 року; 31 серпня — 13 листопада 2020 року; 1 лютого — 26 березня 2021 року.

 

Справу розглядатимуть троє суддів Окружного суду Гааги. Засідання транслюватимуть наживо.

 

Як відомо, об'єднана слідча група (JIT) раніше назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це - Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт"). Їм висунуть звинувачення в убивстві..