Скалецька пояснила, чому для карантину обрали санаторій у Нових Санжарах

12:56, 24.02.2020
Скалецька пояснила, чому для карантину обрали санаторій у Нових Санжарах

Громадян, які були евакуйовані з китайського Уханю до України, не можна було розміщувати у медичних закладах, оскільки вони є здоровими людьми. Водночас для обсервації треба було знайти місце, де можна максимально забезпечити епідеміологічний контроль і комфорт для проживання

 

З усіх можливих варіантів санаторій у Нових Санжарах виявився найбільш оптимальним варіантом, повідомила в інтерв'ю "5 каналу" міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

 

"Друга важлива річ – те, що у нас зима. Є дуже багато санаторіїв в Україні, які на зиму консервуються, в яких виключається опалення, гаряча вода, або нема опалення взагалі, немає медичних працівників, обслуговуючого персоналу. Тобто якщо ми знаходили якісь порожні будівлі окремо стоячі, де ми можемо забезпечити епідбезпеку, вони були нездатні до запуску. Потрібно було 10 днів",  - розповіла міністр.

 

Для того, щоб підібрати оптимальне місце, Міністерство охорони здоров'я надіслало запити на усі ОДА та інші Міністерства. Також був обдзвон приватних закладів, повідомила міністерка.

 

"Було два таких взаємовиключних положення, коли нам треба було забезпечити епідемічно, але треба було знайти комфорт. Тобто з опаленням. І мати можливість розмістити людей, щоб це була не казарма... І це теж був виклик, з яким ми працювали", - сказала Скалецька.

 

Міністр додала, що відповідно до рекомендацій ВООЗ евакуйовані з Китаю громадяни пробудуть в обсервації 14 днів.

 

 

Як повідомляла «УМ», міністр МОЗ Зоряна Скалецька не контактує з евакуйованими у Нових Санжарах, хоча й живе у тому ж корпусі.  

 

Минулого четверга міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька обіцяла приєднатися до українців,  евакуйованих з китайського міста Ухань через епідемію коронавірусу і поселених в обсервації у Нових Санжарах. Але так і не зробила цього.