У Вінниці відкрили меморіальну дошку загиблим захисникам України

11:33, 23.02.2020
У Вінниці відкрили меморіальну дошку загиблим захисникам України

Право відкрити меморіальну дошку було надано родичам загиблих воїнів. (Фото Вінницько-Барської єпархії ПЦУ)

Меморіальну дошку в пам'ять про загиблих в АТО/ООС захисників України відкрили біля Спасо-Преображенського кафедрального собору в суботу.

 

Відкриття та освячення меморіальної дошки відбулося у Батьківську суботу, коли Православна Церква поминає усіх померлих. Захід приурочили до 5-ї річниці виведення українських військ з Дебальцевого.

 

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

 

«Біля Спасо-Преображенського кафедрального собору відбулося урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки в пам’ять про загиблих у районі проведення АТО/ООС воїнів Вінниччини. Чин освячення та молитву за загиблими звершив митрополит Вінницький і Барський Симеон разом із з духовенством Православної Церкви України», - розповіли у пресслужбі єпархії.

 

 

Участь в меморіальному заході та спільній молитві окрім вірян та духовенства взяли військовослужбовці, командування Повітряних Сил ЗСУ, волонтери, родичі загиблих та представники громадськості.

 

На меморіальній дошці, встановленій поруч із будівлею собору, викарбували прізвища понад 250 мешканців Вінниці та Вінницької області, які з 2014 по 2020 рік загинули під час проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, захищаючи незалежність України.

 

На центральній дошці зображена ікона Спасителя, до Якого небесними сходами піднімаються душі убієнних воїнів. Господь приймає їх як таких, хто виконав найбільшу заповідь любові до ближніх. Внизу, під зображенням, написані слова Ісуса Христа: «Ніхто більшої любові не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх». Ці слова описують подвиг наших загиблих, які віддали своє життя за Україну, за кожного українця.

 

Право відкрити Меморіальну дошку було надано родичам загиблих воїнів: дружині Василя Саінчука – Ірині, матері Олексія Зінов'єва – Ірині, Богдана Коломійця – Світлані, Андрія Проценка – Наталії, Дмитра Неумивакіна – Світлані.

 

 

Після молитви митрополит Симеон звернувся зі словом до присутніх і, насамперед, до матерів і родичів загиблих воїнів: «Смерть ваших синів, батьків, братів і рідних вам людей була недаремною. Ми низько вклоняємось їм за їхній військовий подвиг і християнський подвиг любові. Ми будемо молитися за них, як за наших рідних і близьких і будемо нести у своїх серцях частину вашого болю, смутку і печалі».

 

Архієрей розповів, що Меморіальну дошку було встановлено з ініціативи Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України та релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці з метою вшанування подвигу героїв-земляків і молитовного поминання загиблих воїнів.

 

Богослужіння біля Меморіальної дошки в пам’ять про загиблих воїнів Вінниччини будуть відбуватися в дні, коли в державі згадуються події війни на сході України, у дні церковного поминання спочилих, а також щосуботи о 10.00.

 

Нагадаємо, Вінниччина виявилася єдиним регіоном, де про перехід до ПЦУ ще у грудні 2018 року оголосив особисто тодішній митрополит УПЦ МП Симеон. Разом з ним перейшла під нову юрисдикцію і паства Спасо-Преображенського храму — центрального православного храму Вінниці. Тоді ж УПЦ Московського патріархату, яка не визнає Об’єднавчий собор і Помісну церкву України, призначила на посаду митрополита Вінницького і Барського свого нового ставленика — архієпископа Варсонофія Бородянського.

 

«УМ» неодноразово повідомляла про протистояння і конфлікти в селах Вінниччини під час спроб місцевих громад перейти від УПЦ Московського патріархату до відновленої самостійної української церкви – ПЦУ. Зокрема, у цьому регіоні  московському духівництву вдалося фактично заблокувати бажання тисяч православних молитися у храмах помісної ПЦУ. І не останню роль у цьому вiдіграє  керівництво обласної поліції, яке відкрито симпатизує саме УПЦ Московського патріархату.