Зеленський про Нові Санжари: здавалось, що ми - Європа епохи Середньовіччя

14:29, 21.02.2020
Зеленський про Нові Санжари: здавалось, що ми - Європа епохи Середньовіччя

Президент України Володимир Зеленський пожартував про події у Нових Санжарах, де місцеві мешканці перекрили дорогу і вступили у сутичку з поліцією, щоб не пустити евакуйованих з Уханя.

 

Про це сказав Зеленський під час виступу на церемонії нагородження переможців конкурсу на отримання грантів Українського фонду стартапів.

 

"В першу чергу я хочу привітати як президент всіх українців, які повернулись на батьківщину вчора з китайського міста Ухань. Ми всі, я впевнений, бажаємо їм міцного здоров’я та віримо що уже найближчими тижнями вони будуть вдома. Але, знаєте, чесно кажучи, ми постійно кажемо, що Україна це Європа, так от вчора, відверто вам скажу, в деяких епізодах здавалось, що ми Європа епохи середньовіччя, на жаль. Давайте не забувати, що ми всі з вами люди…", - сказав президент.

 

Зеленський висловив надію, що найближчим часом з’явиться стартап, який навчить деяких громадян людяності, поваги, єдності та критичного мислення.

 

"Я знаю, чого вартують ідеї у наш час, сьогодні, у 21-му сторіччі це, я вважаю, є найціннішим, адже гарних ідей та важливих інтелектуальних рішень потребують всі: і маленький бізнес, і потужні корпорації, невеличкі міста і багатомільйонні мегаполіси", - сказав Зеленський.

 

Він заявив, що знає, наскільки ідеям потрібна підтримка держави і віра в людей.

 

"Наша земля дійсно дуже багата, не тільки надрами, а багата талановитими людьми. Але держава чомусь цих людей, вас, не помічала. З перших днів президентства ми прагнемо все це змінити, і Український фонд стартапів – важливий крок у цьому напрямку", - зазначив Президент.

 

З його слів, сьогодні перші переможці отримують державне фінансування своїх стартапів. Він висловив бажання, щоб підприємці мали шанс втілити свої сміливі ідеї у життя, а також і спільну мрію про сучасну, прогресивну Україну.

 

"Я не бачу жодних причин, які б завадили Україні, стати найбільшим стартапом, найбільшим, я б сказав, стартап-хабом у Європі. Давайте зробимо комусь погано, давайте зробимо це разом", - додав Глава держави.

 

Як повідомляла УМ, Як повідомляла УМ, літак з громадянами України та громадянами інших країн уже приземлився в Україні. Спершу його довелося посадити в Борисполі, де він дозаправиться та полетить до аеропорту в Харкові.

 

Мешканці Нових Санжар, дізнавшись, що евакуйованих осіб повезуть у санаторій МВС, почали мітинг із вечора 19 лютого, а вранці 20 лютого перекрили дорогу. Люди палили шини та дрова на під'їзді до медцентру, запалили барикаду перед автобусом, побили в ньому вікна.

 

Правоохоронці врешті решт відтіснили протестувальників у Нових Санжарах і завезли евакуйованих у медичний центр. Згодом поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом масових заворушень і насильства щодо правоохоронців у Нових Санжарах на Полтавщині. 

 

Також правоохоронці затримали 24 людини.