Крим без дніпровської води коштуватиме окупантам щонайменше $0,5 млрд

16:06, 19.02.2020
Крим без дніпровської води коштуватиме окупантам щонайменше $0,5 млрд

Окупанти у Криму витратять щонайменше півмільярда доларів на розбудову системи водопостачання, якої вони потребують після перекриття каналу з материкової України.

 

Про це йдеться в матеріалі "Української правди" "Що відбувається з окупованим Кримом без дніпровської води. 13 фактів".

 

Після окупації в Криму ухвалили "План першочергових заходів" для забезпечення основних потреб населення.

 

Там передбачені екстрені методи: переважно ремонти і реконструкції водоводів, водозаборів, перекидання стоків у дефіцитні райони, буріння свердловин. 

 

На виконання цього плану заклали 2,6 мільярда рублів у 2014 році та 187 мільйонів у 2015 році. Разом це близько 77,7 мільйонів доларів.

 

Пізніше окупанти розпочали розбудовувати систему водозабезпечення східного Криму, зокрема трьох водозаборів з артезіанських свердловин: Ніжинського, Просторненського і Новогригорівського. Лише 2014 року на ці роботи виділили 16,1 мільйона доларів.

 

Збудовані водозабори мають поєднати зі спустошеним Північно-Кримським каналом. Це з'єднання досі триває, до початку робіт його вартість оцінювали приблизно у 322 млн доларів. 

 

Приблизно на такий самий порядок сум розраховує окупаційна влада в ще одному проєкті – реконструкції Міжгірного водосховища, яке до 2014 року було резервним джерелом водопостачання Севастополя і Сімферополя.

 

До окупації Криму близько 85% його водних потреб забезпечував Північно-Кримський канал, який постачав воду з материкової України, з Дніпра. За це Крим платив 0,6 копійки за кубометр.

 

Від перекриття каналу у 2014 році найбільше постраждало сільське господарство на півострові. Зокрема, об'єми води, які йшли на зрошення земель, зменшились з 520,7 млн кубометрів у 2013 році до 13 млн – у 2015. Площа зрошуваних земель зменшилась з 140 тис. гектарів до 11 тисяч.

 

Як повідомляла УМ, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телеканалу "Прямий" сказав, що погодився би пустити воду в анексований Крим в обмін на поступки з боку президента РФ Володимира Путіна по Донбасу.

 

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що пустити воду в окупований Крим означає здати Росії півмільйона кримських татар.

 

4 лютого постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявив: "Жодної води до деокупації".

 

У Кремлі заявили, що окупований РФ Крим “не може бути об’єктом будь-якого” розміну ", в тому числі заради подачі води.