Люксембург першим у світі переходить на безкоштовний громадський транспорт

19.02.2020
Люксембург першим у світі переходить на безкоштовний громадський транспорт

Квиток для проїзду тепер не потрібний.

У Люксембурзі з 1 березня 2020 року запровадять безплатний проїзд у громадському транспорті по всій країні, повідомив міністр мобільності Франсуа Бауш. Таким чином, друга найменша країна Євросоюзу стане першою у світі державою, де не потрібно буде купувати квиток, аби проїхатися на поїзді, автобусі чи трамваї. Платним залишиться лише проїзд на місцях першого класу потягів. Пункти продажу квитків будуть зачинені, нинішні контролери отримають нові функції, повідомляє «Німецька хвиля».
 
У такий спосіб уряд країни на чолі з прем’єром-лібералом Ксав’є Беттелем намагається суттєво змінити транспортну ситуацію у країні, яка буквально тріщить по швах. До 600 тисяч власного населення, яке проживає на близько двох із половиною тисячах квадратних кілометрів, додаються близько 200 тисяч людей, які щодня їздять на роботу до Люксембурга з сусідніх Німеччини, Франції та Бельгії. Вранці та ввечері вся країна стоїть у величезних заторах. Мета реформи — змусити людей пересісти з власних авто на автобус, трамвай і метро. Цією ініціативою влада вбиває двох зайців, бо зі зменшенням автомобілів на вулицях також покращиться екологічна ситуація.
 
 Експерименти з безкоштовним міським транспортом проводяться і в інших країнах Європи та Північної Америки. І з різною метою. У польському Гданську щойно скасували безкоштовний проїзд для безробітних, який діяв кілька останніх років. Розрахунок був такий, що безкоштовний транспорт сприятиме більшій мобільності шукачів роботи та швидшому працевлаштуванню. Як з’ясувалось, безплатний транспорт аж ніяк не впливає на бажання працевлаштуватися.
 
Поодинокі експерименти з безкоштовним проїздом у громадському транспорті поступово з’являються і в Німеччині, щоправда, поки що лише на рівні окремих міст і регіонів. Приміром, у Ганновері торік перед Різдвом проїзд у громадському транспорті був безкоштовний кілька субот поспіль, адже саме в ці дні німецькі міста традиційно переповнені людьми, які роблять покупки та відвідують різдвяні ярмарки. У листопаді 2019-го безкоштовний проїзд у громадському транспорті по суботах запровадили в місті Бохольт на заході Німеччини, експеримент має тривати один рік, а потім прорахують його ефективність. До аналогічних новацій приєднуються й інші міста ФРН.
 
Одна з головних цілей запровадження безкоштовного проїзду в громадському транспорті й у Німеччині, і в Люксембурзі, і в інших країнах Європи — це зменшення шкідливих викидів в атмосферу. 2018 року Єврокомісія подала до Європейського Суду одразу на кілька країн ЄС, серед яких і Німеччина, і Люксембург, через те, що в багатьох містах граничний вміст двоокису азоту перевищено в рази, а країни, мовляв, жодним чином не карають за це головних винуватців — транспорт. За даними Єврокомісії, по всьому ЄС щороку помирає 400 тисяч людей через вплив шкідливих вихлопних газів.