На Поділлі продовжують боротьбу за право молитися в українській церкві

19.02.2020
На Поділлі продовжують боротьбу за право молитися в українській церкві

«УМ» неодноразово повідомляла про протистояння і конфлікти в селах Вінниччини під час спроб місцевих громад перейти від УПЦ Московського патріархату до відновленої самостійної української церкви — ПЦУ. Зокрема, в цьому регіоні московському духівництву вдалося фактично заблокувати бажання тисяч православних молитися у храмах помісної ПЦУ. І не останню роль у цьому вiдіграє керівництво обласної поліції, яке відкрито симпатизує саме УПЦ Московського патріархату.

Показовою є ситуація в селі Лука-Мелешківська, яке розташоване поблизу Вінниці. У селі мешкає близько тисячі осіб, тож коли постало питання про приналежність старовинного дерев’яного храму — пам’ятки місцевого значення, сотні членів місцевої релігійної громади (понад 90%) проголосували за те, щоб храм перейшов iз підпорядкування УПЦ МП до автокефальної ПЦУ. Проти висловилося лише 20 осіб. 
 
Утім, попри належним чином проведене голосування та оформлені документи про зміну конфесійної приналежності, на допомогу промосковському попу прийшли заїжджі «тітушки», а селяни так і не змогли потрапити до церкви, на яку жертвували десятиліттями. За словами місцевих мешканців, на кожну службу до села прибувають десанти спортсменів, які організовує Вінницька єпархія Московського патріархату.
 
Так звані «православні братчики» з’являлися i в інших селах, де майже вся громада проголосувала за вихід iз російської церкви. Зокрема, в селі Пеньківка, де більше 500 людей поставили підпис за перехід, а 24 особи виступили проти. Зараз замість молитися в храмі більшість судиться за власні права, бо десяток прихожан Московської патріархії мають підтримку міцних кулаків.
Представники громад області минулого тижня приїхали до Києва, щоб обговорити ці проблеми в рамках «круглого столу» «Церковні війни на Вінниччині», що відбувся в Будинку письменників, неподалік від офісу Президента. 
 
Один зі співорганізаторів заходу, відомий борець за автокефалію ПЦУ, голова Українського православного братства святого апостола Андрія Первозванного Олександр Гудима, прямо зауважив, що право вірян на свободу совісті напряму зневажується безпосередньо начальником обласної поліції Юрієм Педосом і багато чого залежить від його перебування на посаді та позиції керівника МВС Арсена Авакова щодо дій свого підлеглого. 
 
«Наскільки його (генерала Педоса. — Ред.) можливості великі, щоб нас пригнічувати, настільки ж і ми далекі від нього, щоб хоча б порошинку з його мундиру зняти або вщипнути його. Але тут недалеко, на Богомольця, 10 (адреса МВС. — Ред.) є його господар, який може його в буді тримати, а може з буди вигнати. Ми повинні наголосити, що цього пса треба вигнати з буди!» — емоційно зауважив пан Гудима учасникам «круглого столу». 
 
Водночас доктор історичних наук, уродженець села Стрільченці Арсен Зінченко зазначив, що на його рідній Вінниччині відбувається брутальне масове порушення законності (зокрема, й права на свободу совісті й віросповідання), за безпосередньої участі посадових осіб. 
 
«Ні СБУ, ні МВС нічого не роблять, щоб протидіяти цим порушенням. Хоча правоохоронцям не важко встановити склад бандитських загонів «тітушок», які їздять по селах і блокують церкви, — обурювався професор Зінченко, звертаючись до селян. — Ви на своїй землі, а наші начальники не знають, кому служать! Зараз на кону стоїть питання руйнування Української держави, йдеться не лише про нашу церкву. Тож нам варто набратися мужності і вистояти!». 
 
Самі ж селяни знову розповідали про джипи з молодиками, які регулярно навідуються до сіл, щоб не допустити передачі храмів до ПЦУ, хоча ці церкви селяни роками відновлювали власними коштами.
 
«Московські попи прикриваються незнайомими молодиками під храмом і кажуть: «Хочете свою українську церкву? То зробіть зі своєї хати церкву і буде вам церква. А цю церкву не віддамо!» — розповіли представники села Бабинці.