Посівам Черкащини загрожує рання засуха

19.02.2020
На Черкащині, незважаючи на аномально теплу погоду, помітної вегетації на посівах нині не спостерігається.
 
«Зимовий режим погоди в нашій області так і не встановився. Середньодобова температура повітря перевищує багаторічні значення на 8-9°, а 14 лютого у Черкасах було зафіксовано історичний максимум температури повітря +8,2º, що перевищує попередній рекорд максимальної температури 2014 року», — розповідає «УМ» начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
 
І додає: важливо, що останніми днями в Шевченковому краї все-таки пройшли продуктивні опади. Утім, уточнює головний синоптик Черкаської області, за результатами зимового визначення вологозапасів видно, що волога зосереджена у півметровому шарі ґрунту, а в метровому шарі її значення найнижчі за останні 30 років. «Тобто в разі дефіциту опадів навеснi цілком можливий початок ранньої засухи», — говорить Віталій Постригань.
 
Тож, підсумовує він, наразі головне для черкаських аграріїв використати періоди нічних морозів для підживлення озимини по мерзлоталому ґрунту, адже перезимівля відбувалася в умовах унікальної зими з позитивними температурами повітря, які виснажували рослини. І фішкою року залишаються надзвичайно сприятливі умови для шкідників і хвороб сільськогосподарських культур, а з потеплінням — і для їх розвитку та поширення.