Заслужив на похвалу від Росії: головне про дебют Зеленського в Мюнхен-шоу

18.02.2020
Заслужив на похвалу від Росії: головне про дебют Зеленського в Мюнхен-шоу

Бажаючих послухати Володимира Зеленського було більше, ніж могла вмістити зала. (Фото з сайта президента.)

У столиці Баварії 14-16 лютого відбулася 56-та Мюнхенська конференція з питань безпеки — один із найавторитетніших щорічних дискусійних майданчиків Європи та світу.
 
 
Цього року в мюнхенському готелі «Баварський двір» зібралися глави держав, а також міністри оборони і закордонних справ iз понад 40 країн, представники бізнесу та міжнародних організацій.
 
 
Вони традиційно обговорювали найважливіші питання світового політичного порядку денного і намагалися знайти на них відповіді.
 
Цьогоріч у Мюнхенській конференції з безпеки взяли участь, зокрема, президент Франції Емманюель Макрон, спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, держсекретар Майк Помпео та міністр оборони США, Генсек НАТО Єнс Столтенберг та глава соціальної мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг.
 
Україну на конференції репрезентували колишній глава держави Петро Порошенко, який відвідував цей захід і в попередні роки, та чинний президент Володимир Зеленський, для якого це був дебют у Мюнхенській конференції.

Ситуація на Донбасі «досить хитка»

«Нинішній світ дедалі менше орієнтується на Захід», — констатують автори  доповіді, підготовленої до Мюнхенської конференції з безпеки. Тоді як одні вважають, що Заходу загрожує «ліберальний інтернаціонал», інші вбачають загрозу для Заходу «саме в піднесенні неліберальних ідей та в поверненні до націоналізму».
 
У доповіді вказувалось, зокрема, на те, що обраний у травні 2019 року президентом України Володимир Зеленський привніс «свіжу енергію» у спроби вирішення протистояння на сході України.
 
Тому тепер настання миру в регіоні видається значно ймовірнiшим, ніж iще рік тому. Водночас автори доповіді визнають, що нинішня ситуація досить хитка, тож не можна виключати її погіршення та загострення конфронтації між ЗСУ та загонами сепаратистів, яких підтримує Росія. Взагалі, автори документа називають Росію «найбільш безпосереднім та відвертим викликом» для Заходу.
 
Утім, зазначається в доповіді, в цілому Москва спростила країнам Заходу подолання розбіжностей щодо низки питань, оскільки вона неодноразово провокувала європейців, намагаючись втрутитися в європейські вибори, завдати шкоди західним ліберальним інститутам і цінностям, поширюючи свої трактування історичних подій, а також проводячи подальшу політику з дестабілізації ситуації в Україні. 

Ток-шоу про війну

Президент Зеленський уперше взяв участь у престижній конференції з безпеки, до того ж, за умов, про які його попередник Петро Порошенко у попередні роки міг тільки мріяти, зазначає у своєму репортажі з Мюнхена «Німецька хвиля».
 
Організатори надали Зеленському один iз найкращих часових проміжків — приблизно опівдні в суботу, 15 лютого. Зеленський одержав у Мюнхені окрему дискусію щодо України, чого ще не було ніколи.
 
Для порівняння: Порошенко був учасником обговорень з іншими лідерами тем Східної Європи чи коротко виступав один, але пізно ввечері й нерідко у спорожнілій головній залі, як це сталося з виступом Зеленського на Світовому економічному форумі у Давосі минулого місяця. Зрештою, дискусію із Зеленським транслював американський телеканал CNN, а вела її відома ведуча Крістіан Аманпур.
 
Тож після нищівної критики на його адресу на батьківщині у Мюнхені Зеленський насолоджувався у промінні загальної уваги і навіть жартував, говорячи про війну. 
 
Розмова із Зеленським відбувалася в новому для Мюнхенської конференції форматі, схожому на ток-шоу, коли гість сидить не на подіумі, а в центрі невеличкої зали. Охочих послухати українського президента було більше, ніж могло вмістити це приміщення. За зачиненими дверима було чути протести тих, кому не вистачило місця.
 
В залі зібралося близько сотні осіб — переважно сподвижники Зеленського, а також кілька чинних та відставних західних політиків, приміром, колишня держсекретарка США Мадлен Олбрайт. Але в цілому політичних важковаговиків не було. Колишній президент Порошенко на ток-шоу із Зеленським не прийшов. 
 
Виступаючи з короткою промовою, президент нарікав, що в доповіді Мюнхенської конференції Україна згадується всього вісім разів, а в прогнозі потенційних гарячих точок опустилася з 
9-го на 10-те місце.
 
«Всі почали заспокоюватися», — констатував український президент. Він повторив уже раніше озвучені тези про бажання досягти миру на Донбасі, складні переговори з Росією і наміри провести місцеві вибори в ОРДЛО в жовтні, але за умови припинення вогню та дотримання українських законів. Не забув він і про Крим та закликав США сприяти обговоренню теми з Росією. 
 
Незвично пролунав пасаж наприкінці його промови, в якому він критикував великі та впливові країни та позиціонував себе, колишнього актора, як голос звичайних людей у всьому світі. Лунало це подекуди занадто патетично, хоча в цілому новому президенту України вдалося уникнути пафосу.
 
Одним iз найсильніших, але й найсуперечливіших місць у дискусії було, мабуть, те, коли Зеленський говорив про порушення Росією Будапештського меморандуму 1994 року, який гарантував Україні територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї.
 
«На жаль, сильна армія, ядерна зброя і НАТО можуть захистити країну, жодні документи не захищають», — сказав президент України. Він зазначив, що на основі українського досвіду не вірить у жодні документи, і закликав до цього інші країни. Зал зустрів цей пасаж мовчанням, оскільки Захід намагається зберегти значення міжнародних угод.
 
За іронією долі, Зеленський, який у багатьох питаннях намагається дистанціюватися від Порошенка, у Мюнхені повторив тезу свого попередника про те, що Україна захищає не лише себе, а й Європу. «Це не війна в Україні, це війна в Європі», — наголосив він. Критики на свою адресу того дня у Мюнхені Зеленський не почув. Але ще почує вдома. 
 
Говорячи про нову зустріч лідерів «нормандської четвірки», український президент наголосив, що Київ робитиме все, щоб вона відбулася у квітні, як це було погоджено на саміті в Парижі у грудні минулого року.
 
Але перед початком конференції в МЗС Росії видали прогноз про зрив «нормандського саміту» у квітні. Заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко зазначив, що цей «зрив» відбудеться через дії Києва, який не виконав узятих на себе в Парижі зобов’язань. Тож говорити про точні терміни проведення саміту в «нормандському форматі» наразі не доводиться, заявив представник МЗС РФ. 

Вибираємо ми чи нас? 

Схоже, що Кремль усвідомив, що доб’ється більших поступок від недосвідченого та наївного президента Зеленського в форматі двосторонніх контактів та закулісного тиску, без присутності «дипломатичних зубрів» з Франції та Німеччини. І ознаки таких поступок є в озвученому в Мюнхені Зеленським плану проведення виборів на окупованих територіях у жовтні цього року. Вже не йдеться про повне повернення цих територій Україні, а потім вже вибори. Зеленський уже готовий проводити вибори на територіях сепаратистів.
 
«Людям на Донбасі потрібні вибори, які будуть визнані Україною, всім світом легітимними. І вони не можуть бути такими, якщо пройдуть не за українським законодавством, під звуки пострілів та без контролю нашого кордону», — цитує президента його пресслужба. Але новий голова офiсу президента України Андрій Єрмак заявляв про можливість проведення за українським законодавством вже восени цього року місцевих виборів у непідконтрольних Києву районах Донбасу. 
 
Зеленський наголосив під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки, що Україна ініціює створення громадської діалогової платформи «Мир Донбасу», до якої мають бути залучені як мешканці тимчасово окупованих територій, так і ті, хто був змушений покинути свій дім через бойові дії. Як будуть залучатися до діалогу мешканці окупованих територій, він не пояснив. Але на папері такий діалог можна намалювати, щоб зробити одним iз прологів до виборів. 
 
Найбільше занепокоєння викликає зроблена Зеленським на Українському ланчі в Мюнхені заява про те, що вибори можна провести за умови проведення спільного контролю кордону представниками сепаратистів та ОБСЄ. Це вже фактично відмова від контролю кордону винятково Україною. Раніше президенту нестерпно хотілося «нормандського формату», а тепер його б’є така ж нетерплячка стосовно виборів в ОРДЛО. І де межа поступок, які ведуть до демонтажу української державності?
 
Тож і не дивно, що генеральний директор Російської ради з міжнародних справ (РРМС) Андрій Кортунов похвалив Зеленського за виступ на Мюнхенській конференції.
 
«Я багато разів слухав виступи Петра Порошенка. Мені здається, що Зеленський знайшов більш правильний тон, і він краще враховує ті настрої, які сьогодні є в Європі. Немає віктимізації, немає пафосної риторики, яка вже стала традиційною. Зеленський шукає рішення, і в цьому сенсі, мені здається, це буде сприйматися позитивно і в Європі, і в США», — сказав Кортунов у коментарі «Німецькій хвилі» на полях Мюнхенської конференції. Міг би додати, що ще позитивніше така позиція сприйматиметься в Кремлі...